x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit UE: Împărțirea bugetului este condiționată de respectarea statului de drept

Summit UE: Împărțirea bugetului este condiționată de respectarea statului de drept

21 Iul 2020   •   11:37
Summit UE: Împărțirea bugetului este condiționată de respectarea statului de drept

Împărțirea bugetului UE, care a cuprins și măsurile de relansare economică, a fost condiționată în acest an de respectarea statului de drept în statele membre. Acesta a fost adoptat la summit-ului extraordinar desfășurat la Bruxelles, după negocieri intense, care au durat patru zile și patru nopți, transmite AFP.

''Este prima dată în istoria Europei când bugetul este legat de obiective climatice şi de respectarea statului de drept pentru acordarea finanţărilor'', a afirmat Charles Michel, președintele Consiliului European. 

Și preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a subliniat acest lucru.
''Comisia Europeană a propus un instrument pentru a lua măsuri cu majoritate calificată în cazul încălcării statului de drept. A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale UE şi a controla mai strict fondurile europene''.

Înaintea summitului, a fost propusă suspendarea ori reducerea finanţărilor pentru ţările care nu respectă valorile europene.

Prin articolul 7 al Tratatului UE, există posibilitatea de sancţionare a unui stat membru care nu respectă valorile fundamentale europene. Decizia trebuie să fie luată în unanimitate, ceea ce face dificilă impunerea unor restricții.

Ungaria și Polonia amenință cu veto

Ungaria şi Polonia au divergențe cu Bruxelles-ul, care le acuză de faptul că subminează normele juridice şi valorile democratice europene, după ce aceste două state est-europene s-au opus mai multor decizii ale conducerii UE.

Ele au ameninţat că se vor opune prin veto oricărei corelări între finanţare şi stat de drept. În ultima zi de negocieri s-a ajuns însă la un acord.

Viktor Orban a cerut să se pună capăt umilinţei reprezentate de articolul 7.

Zvonurile spun că Angela Merkel ar fi promis închiderea procedurii articolului 7 împotriva Ungariei, în timpul preşedinţiei rotative a Consiliului UE, care se încheie la 31 decembrie. 

''Preşedinţia germană a Consiliului UE a acceptat să permită avansarea acestui proces în limitele posibilităţilor sale. Îi revine Ungariei să ia iniţiativa'', a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Un veto al premierului ungar ar fi pus sub semnul întrebării negocierile asupra planului de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, parte a bugetului multianual pentru perioada 2021-2027, care se ridică la un total de 1.074 miliarde euro.

Procedura aplicării articolului 7 contra Poloniei a început în decembrie 2017. În septembrie 2018, aceeaşi procedură a fost deschisă contra Ungariei, la iniţiativa Parlamentului European. Ambele proceduri sunt deocamdată suspendate.

×