x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUMMIT UE-RUSIA - Interesele converg la Nisa

SUMMIT UE-RUSIA - Interesele converg la Nisa

de Mihaela Matachita    |    15 Noi 2008   •   00:00
SUMMIT UE-RUSIA - Interesele converg la Nisa

Liderii UE şi cel rus s-au reunit în cadrul celui de-al 22-lea summit Uniunea Europeană-Rusia pentru o poziţie comună cu privire la reforma sistemului financiar internaţional şi pentru a relansa negocierile unui parteneriat consolidat.



Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a sosit ieri la Nisa pentru convorbiri cu omologul francez, Nicolas Sarkozy, preşedinte în exerciţiu al UE, şi cu şeful executivului comunitar, José Manuel Barroso, la Palais des Sardes, pentru a ajunge la o poziţie comună înaintea summitului internaţional de astăzi, de la Washington, consacrat crizei financiare. Discuţiile de ieri au reprezentat un semn al dorinţei de a depăşi tensiunile generate de invazia rusă din Georgia în luna august.

Înainte de acest prim summit UE-Rusia de la conflictul georgian, europenii şi ruşii au insistat pe "convergenţa" opiniilor referitoare la criza financiară. În cadrul unui discurs rostit joi în faţa oamenilor de afaceri, la Cannes, Medvedev a apreciat că este nevoie de reformarea sistemului financiar internaţional, viziune împărtăşită şi de europeni.

PARTENERIAT CONSOLIDAT
Considerând că a sosit momentul calmării după furtuna provocată de intervenţia rusă în Georgia, participanţii vor să relanseze la 2 decembrie negocierile privind un acord de parteneriat consolidat UE-Rusia. Europenii suspendaseră negocierile ca urmare a războiului, dar luni au decis reluarea acestora, deşi condiţiile pe care le puseseră iniţial – retragerea trupelor ruse pe poziţiile de dinainte de 7 august – nu au fost respectate. Europenii doresc cel mai mult aceste negocieri, ţintind la piaţa rusă, în special în domeniul energetic. Însă în ciuda dorinţei de îmbunătăţire a relaţiilor cu Moscova, europenii trebuie să obţină lămuriri de la Kremlin cu privire la recentele ameninţări cu amplasarea de rachete în enclava rusă Kaliningrad, la frontiera cu UE, în cazul în care SUA vor instala scutul antirachetă în Polonia şi Cehia.

Rusia are şi ea interese: după ce relaţiile cu SUA s-au deteriorat din cauza scutului, Medvedev şi-a exprimat interesul ca UE să "rămână partenerul său strategic".

"Este nevoie de o reformă a sistemului financiar internaţional şi a marilor instituţii, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială"

Dmitri Medvedev - preşedintele Rusiei

×
Subiecte în articol: externe