14:12 ● Preşedintele american George W. Bush a dat ordin să fie lansată o nouă campanie pentru ca liderul al-Qaida, Osama ben Laden, să fie capturat înainte de încheierea mandatului său la Casa Albă, în ianuarie 2009, şi a cerut în acest sens ajutorul forţelor speciale britanice.
Preşedintele american George W. Bush a dat ordin să fie lansată o nouă campanie pentru ca liderul al-Qaida, Osama ben Laden, să fie capturat înainte de încheierea mandatului său la Casa Albă, în ianuarie 2009, şi a cerut în acest sens ajutorul forţelor speciale britanice.
Surse din serviciile de informaţii şi din apărare de la Washington şi Londra au confirmat, potrivit săptămânalului britanic, că a fost relansată operaţiunea de prindere a liderului terorist.
"Dacă (Bush) poate spune că l-a ucis pe Saddam Hussein şi l-a capturat pe Osama ben Laden poate pretinde că lasă o lume mai sigură", a declarat o sursă din serviciile americane de informaţii citată sub acoperirea anonimatului de The Sunday Times.
Special Boat Service (SBS) şi Regimentul Special de Recunoaştere au luat parte la operaţiunile desfăşurate sub conducerea SUA vizând capturarea lui ben Laden în regiunea de frontieră din nordul Pakistanului, fiind pentru prima dată când au desfăşurat operaţiuni regulate dincolo de graniţa afgană, potrivit The Sunday Times.
Incursiunea a fost "sancţionată total" de guvernul pakistanez, potrivit unor surse din forţele speciale britanice. Operaţiunea a inclus folosirea unor drone de tip Predator şi Reaper, echipate cu rachete Hellfire, care pot fi folosite pentru ţinte teroriste specifice. Washingtonul rar recunoaşte folosirea unor drone de acest tip, dar cea mai recentă operaţiune cunoscută a fost la începutul lunii iunie, când a fost vizată o ascunzătoare a unui suspect al-Qaida din Waziristanul de Nord. Sătenii au spus însă că în casă nu se afla nimeni.
Informaţiile despre unde s-ar putea ascunde ben Laden sunt sumare, dar unii analişti consideră că el este în zona tribală Bajaur, din nord-vestul Pakistanului. Ben Laden a fost pe punctul de a fi prins în urmă cu aproape şapte ani.
O sursă de la Pentagon a declarat că forţele americane sunt pe urmele reţelei al-Qaida din Pakistan în speranţa că îl vor "împinge" pe ben Laden către graniţa afgană, unde sunt în aşteptare forţe şi bombardiere americane echipate cu rachete ghidate. "Se pregătesc pentru o bătălie majoră", a spus sursa din Pentagon.
Principalele operaţiuni din Pakistan sunt îndeplinite de forţele Delta, unitatea armatei americane pentru operaţiuni speciale, şi de serviciul britanic SBS.
Forţele speciale sunt trimise pentru a captura sau ucide luptători al-Qaida sau talibani pe baza informaţiilor furnizate de Regimentul Special de Recunoaştere şi de serviciul american omolog, Detaşamentul pentru Coordonare în domeniul securităţii.
Intensificarea activităţii militare a dus la creşterea tensiunii dintre Pakistan şi SUA. O sursă de rang înalt din guvernul pakistanez a declarat însă că preşedintele Pervez Musharraf şi-a dat acordul tacit pentru atacuri cu avioane Predator asupra al-Qaida, potrivit The Sunday Times. Robert Gates, secretarul american al apărării, a declarat săptămâna trecută că SUA vor fi partenere ale pakistanezilor în măsura în care ei doresc ca americanii să lupte cu insurgenţii.
Un protest diplomatic ferm a fost exprimat săptămâna trecută de Pakistan, din cauza a ceea ce Islamabadul spune că a fost un atac aerian asupra unui post de la graniţa cu Afganistanul, care s-a soldat cu uciderea a 11 militari pakistanezi. SUA au refuzat însă să accepte această versiune a faptelor. "Nu este foarte clar ce s-a întâmplat exact", a spus Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate naţională.
Preşedintele George W. Bush este aşteptat duminică în Marea Britanie la finalul unui turneu de rămas bun în Europa. Preşedintele american va lua ceaiul cu regina şi va cina cu premierul Gordon Brown şi soţia acestuia, Sarah, urmând ca luni să aibă o întrevedere privată cu Brown şi să facă o vizită în Irlanda de Nord de unde se va întoarce la Washington.
Citește pe Antena3.ro