x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Super-taifunul Haiyan a făcut RAVAGII în Filipine: Bilanţul ciclonului depăşeşte 1.200 de morţi (VIDEO)

Super-taifunul Haiyan a făcut RAVAGII în Filipine: Bilanţul ciclonului depăşeşte 1.200 de morţi (VIDEO)

09 Noi 2013   •   08:57
Super-taifunul Haiyan a făcut RAVAGII în Filipine: Bilanţul ciclonului depăşeşte 1.200 de morţi (VIDEO)
UPDATE 16:20 Crucea Roşie estimează că 1.200 de persoane au murit

Aproximativ 1.200 de persoane ar fi murit în Filipine, devastat taifunului Haiyan, unul dintre cele mai puternice de pe planetă, a anunţat sâmbătă Crucea Roşie locală, citată de Mediafax.

"Este o estimare. Alte (autorităţi) trebuie să facă numărătoarea precisă a victimelor provocate de această furtună, a declarat pentru AFP secretarul general al Crucii Roşii filipineze, Gwendolyn Pang.

Palo şi Tacloban, capitala provinciei Leyte, pe insula cu acelaşi nume, sunt printre oraşele cele mai afectate de taifunul Haiyan, care a traversat vineri centrul arhipelagului.

Ministrul Energiei, originar din regiune, a fost trimis la faţa locului de preşedintele Benigno Aquino, şi a survolat zona cu elicopterul.

"Palo, Ormoc, Burauen, Carigara... Peste tot este acelaşi lucru. Locuinţele au rămas fără acoperiş, iar copacii zac pe jos", a declarat el pentru televiziunea ABS-CBN, enumerând localităţile din insula Leyte.

---------------

Cel puţin 100 de persoane au murit, iar alte 100 au fost rănite într-un oraş din centrul Filipinelor, după trecerea taifunului Haiyan, ciclonul prezentat ca fiind cel mai violent din lume în acest an, au anunţat sâmbătă autorităţile locale.

Directorul general adjunct al aviaţiei civile din Filipine John Andrews a anunţat că directorul aeroportului din Tacloban a comunicat un bilanţ de "cel puţin 100 de morţi, găsiţi pe marginea drumului, şi aproximativ 100 de răniţi".

Manila a trimis, sâmbătă dimineaţă, mii de soldaţi în regiunile cele mai afectate de trecerea taifunului Haiyan.

"Am primit informaţii despre alunecări de teren şi clădiri dărâmate", a declarat şeful Crucii Roşii din Filipine, Gwendolyn Pang.

Taifunul a lovit provinciile Leyte şi Samar, cu rafale de vânt care atingeau viteza de 315 kilometri pe oră.

După ce a traversat centrul şi sudul Filipinelor, taifunul Haiyan se îndrepta sâmbătă spre Marea Chinei de Sud, în direcţia Vietnamului.

Un jurnalist al unui post de televizune locală, GMA, a relatat că a observat zeci de cadavre de-a lungul drumurilor din Tacloban.

Peste 125.000 de persoane din zonele cele mai vulnerabile au fost evacuate înainte de sosirea taifunului, potrivit Apărării Civile, iar alte milioane de persoane s-au baricadat în propriile locuinţe.

Preşedintele filipinez, Benigno Aquino, a avertizat joi populaţia să se pregătească la maxim împotriva acestei furtuni uriaşe care a avut un vârf de 380 de kilometri pe oră în apropiere Filipine.×