x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comunicațiile prin internetul chinezesc, supravegheate pentru depistarea secretelor

Comunicațiile prin internetul chinezesc, supravegheate pentru depistarea secretelor

de Redacția Jurnalul    |    02 Mai 2024   •   09:00
Comunicațiile prin internetul chinezesc, supravegheate pentru depistarea secretelor
Sursa foto: Hepta

Beijingul a introdus de ieri noi reguli privind circulația informațiilor pe internet, stârnind îngrijorări privind modul în care vor fi aplicate.

Astfel, operatorii de rețea trebuie să monitorizeze schimbul de informații dintre utilizatori, iar în cazul în care depistează „informații sensibile”, să elimine postările, să salveze înregistrările și să raporteze autorităților.

Principalii vizați sunt giganții rețelelor de socializare, printre care ByteDance (deținătorul TikTok), Weibo și Tencent.

Noile reguli sunt de fapt o extindere a Legii secretelor de stat, aceasta fiind prima modificare a actului normativ de la adoptarea sa, în urmă cu zece ani. Prevederile sunt în concordanță cu preocupările în ceea ce privește securitatea națională ale liderului de la Beijing, Xi Jinping.

„Păstrarea secretelor de stat se confruntă cu noi probleme și provocări, în noua eră”, este explicația oficială pentru introducerea unui control și mai strict al comunicațiilor.

Definiție vagă - încălcare sigură a legii

Legea a extins totodată definiția a ceea ce ar putea fi considerat informație sensibilă, pentru a cuprinde secretele de serviciu sau informațiile privind luarea deciziilor în cadrul agențiilor de stat.

„O preocupare prioritară pentru noi este incertitudinea cu privire la ceea ce constituie cu adevărat un secret de stat”, a declarat pentru BBC președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China, Jens Eskelund. „Delimitări și definiții mai clare ar fi de ajutor”, a adăugat el.

Și Taiwanul și-a exprimat îngrijorarea, arătând că noile reguli i-ar putea pune în pericol pe cetățenii săi care vizitează China. Consiliul pentru afaceri continentale din  Taipei consideră că legislația este „foarte vagă și poate determina oamenii să încalce legea în orice moment”.

Schimbările din Legea secretelor de stat apar în contextul în care TikTok și compania sa mamă din China, ByteDance, se confruntă cu un control sporit în Occident, în special în SUA. Cu toate acestea, noile reguli „nu par să fie orientate în principal spre operațiunile din străinătate ale firmelor chinezești”, a comentat Ryan Mitchell, profesor de drept din Hong Kong.  

×
Subiecte în articol: internetul chinezesc supraveghere secrete