x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Judecătorii din Oklahoma resping procesul supraviețuitorilor masacrului rasial de la Tulsa, din 1921

Judecătorii din Oklahoma resping procesul supraviețuitorilor masacrului rasial de la Tulsa, din 1921

de Redacție Jurnalul    |    12 Iun 2024   •   23:30
Judecătorii din Oklahoma resping procesul supraviețuitorilor masacrului rasial de la Tulsa, din 1921
Sursa foto: Hepta

Curtea Supremă din Oklahoma a respins miercuri procesul intentat de ultimii 2 supraviețuitori ai masacrului rasial din Tulsa din 1921, reducând astfel speranța susținătorilor justiției rasiale că guvernul va repara unul dintre cele mai grave acte de violență împotriva persoanelor de culoare din SUA.

Instanța, formată din nouă membri, a confirmat decizia luată anul trecut de un judecător de la tribunalul districtual din Tulsa, care a decis că nemulțumirile reclamanților, deși legitime, nu se încadrează în domeniul de aplicare a legii statului privind deranjul public, potrivit NBC News.

„De asemenea, considerăm că afirmațiile reclamantului nu susțin suficient o cerere de îmbogățire fără justă cauză”, a scris instanța în decizia sa.

Mesajele lăsate miercuri unui purtător de cuvânt al orașului Tulsa și avocatului supraviețuitorilor, Damario Solomon-Simmons, nu au fost returnate imediat.

Procesul a fost o încercare de a forța orașul Tulsa și alte persoane să compenseze distrugerea de către o grupare de albi din cartierul de negri, cunoscut cândva ca Greenwood, un cartier înfloritor.

În 1921 - pe 31 mai și 1 iunie - mulțimea albă, inclusiv unele persoane delegate în grabă de autorități, a jefuit și a incendiat cartierul, care era denumit Black Wall Street.

Până la 300 de negri din Tulsa au fost uciși, iar miile de supraviețuitori au fost forțați pentru o perioadă de timp în tabere de internare supravegheate de Garda Națională. Cărămizile arse și un fragment din subsolul unei biserici sunt cam tot ceea ce a supraviețuit astăzi din cartierul de peste 30 de blocuri.

Cele două supraviețuitoare ale atacului, Lessie Benningfield Randle și Viola Fletcher, care au acum peste 100 de ani, au dat în judecată în 2020 cu speranța de a vedea ceea ce avocatul lor a numit „dreptate în timpul vieții lor”. Un al treilea reclamant, Hughes Van Ellis, a murit anul trecut la vârsta de 102 ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: masacru tulsa supravietuitori