x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Supremația Rusiei în Marea Neagră, pusă în pericol de apărarea ucraineană de coastă 

Supremația Rusiei în Marea Neagră, pusă în pericol de apărarea ucraineană de coastă 

de Şerban Mihăilă    |    04 Mai 2022   •   07:43
Supremația Rusiei în Marea Neagră, pusă în pericol de apărarea ucraineană de coastă 

​​​​​​​Deși, cel puțin pe hârtie, capturarea recentă a portului ucrainean Mariupol și obținerea controlului asupra Mării Azov ar putea consfinți dominația Rusiei în Marea Neagră, apărarea de coastă a Ucrainei pune în pericol statutul râvnit de Moscova. Orice navă de război a rușilor care se aventurează prea aproape de coastele ucrainene riscă să devină o țintă pentru defensiva organizată de Kiev. „Rușii nu pot controla Marea Neagră. Nu mai este a lor!”, susține șeful armatei britanice.

Serviciile britanice de spionaj au dezvăluit că Rusia utilizează aproximativ 20 de nave de luptă în Marea Neagră, iar numărul acestora nu poate crește, deoarece Turcia, care controlează Bosforul, blochează orice acces al vaselor aparținând părților implicate în război.

Mai mult, în afară de Rusia, toate celelalte țări de la Marea Neagră fac deja parte din NATO sau speră să adere la blocul militar transatlantic. Acest lucru nu a diminuat însă pretențiile Moscovei privind supremația sa maritimă în regiune.

Teoretic, capturarea recentă de către Rusia a portului ucrainean Mariupol și obținerea controlului asupra întregii Mări Azov ar trebui să încununeze dominația rușilor, constata recent un purtător de cuvânt al marinei franceze. 

Concomitent, aceste victorii ar trebui să permită trupelor Moscovei să stabilească o legătură logistică directă între militarii săi din regiunea Donbas și portul estic Novorossiisk.

Avantaj și nu prea

Cu toate acestea, avantajul de care ar putea profita rușii acum pentru a ataca dinspre mare coastele controlate de Ucraina între Odesa și România este pus sub semnul întrebării. 

Amenințarea nu vine din partea marinei ucrainene, care a fost distrusă, ci din partea rachetelor lansate de sistemele mobile terestre, precum și a dronelor. 

Luna trecută, Rusia a pierdut crucișătorul „Moskva”, nava sa amiral din Marea Neagră, iar oficialitățile de la Kiev au anunțat, la începutul acestei săptămâni, că a scufundat două nave de patrulare rusești „Raptor”. 

Ucraina susține că a lovit „Moskva” cu rachete „Neptun” - o armă căreia i se va alătura „Harpoon”-ul britanic - și a folosit drone „Bayraktar”, de fabricație turcească, pentru a scufunda navele „Raptor” în apropiere de Insula Șerpilor.

În aceste condiții, amenințarea din partea apărării terestre ar putea împiedica orice încercare a Rusiei de a debarca în apropiere de Odesa, la vest, cu scopul de a înconjura centrul Ucrainei și de a lega forțele rusești cu separatiștii din regiunea Transnistria, aflată în Republica Moldova. 

„Această zonă reprezintă o amenințare pe care rușii trebuie să o ia în considerare”, susține Igor Delanoe, expert în apărare la Observatorul franco-rus, institut de analiză politică cu sediul la Moscova. Orice astfel de debarcare este în prezent „inaccesibilă” pentru ruși, afirmă Delanoe, citat de AFP.

Progresul înregistrat de trupele lui Putin în regiunea Donbas ar putea deschide noi opțiuni, mai precizează el, „însă rușii vor trebui să neutralizeze apărarea de coastă”.

„Marea Neagră nu mai e a rușilor!”

Forțele rusești au avut mari probleme în localizarea și distrugerea rachetelor sol-aer ucrainene din cauza mobilității acestora, susține Michael Petersen, director al Institutului de Studii Maritime din Rusia și profesor asociat la Colegiul de Război Naval al SUA.

„Bănuiesc că asta s-ar întâmpla și în cazul oricărui sistem mobil de rachete de croazieră de apărare de coastă pe care Ucraina l-ar putea avea”, mai afirmă acesta. Petersen spune că nu se cunoaște numărul exact de rachete „Neptun” - care au o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri - aflate în dotarea forțele ucrainene.

Eșecul Rusiei de a stabili superioritatea aeriană și aparenta sa incapacitate de a doborî cu precizie rachetele inamice nu ajută eforturile sale de a neutraliza apărarea de coastă a Ucrainei, afirmă și purtătorul de cuvânt al marinei franceze, Eric Levaut, citat de AFP.

El susține că acest lucru le-a permis apărătorilor să creeze „un cordon sanitar maritim” și să amenințe liniile de aprovizionare rusești din sud, între Herson și Nikolaev.

Între timp, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, contestă cu totul supremația Rusiei în Marea Neagră. „Rușii nu pot controla Marea Neagră!”, a declarat el pentru Sky News. „Nu mai este a lor!”.

Indiferent care va fi rezultatul războiului din Ucraina, Rusia nu va renunța la statutul său de mare putere în Marea Neagră.

Dar pe măsură ce alte țări de la Marea Neagră, în special România și Turcia, își vor desfășura propriile sisteme de rachete de coastă, pe baza exemplului Ucrainei, supremația Moscovei va deveni tot mai greu de menținut.

 

„Fără îndoială, Rusia va fi mai puțin sigură în Marea Neagră decât era înainte de război”.

Michael Petersen, director al Institutului de Studii Maritime din Rusia


 

×