x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ei sunt presupuşii atentatori de la Burgas

Ei sunt presupuşii atentatori de la Burgas

26 Iul 2013   •   16:08
Ei sunt presupuşii atentatori de la Burgas
Sursa foto: H. Hassan (s), M. Farah

Ministerul bulgar de Interne a publicat, joi, fotografii cu cele două persoane despre care se presupune că au legătură cu atentatul antiisraelian comis în staţiunea Burgas la 18 iulie 2012 în care şi-au pierdut viaţa cinci turişti israelieni şi un şofer bulgar.

Cei doi sunt identificaţi ca fiind Meliad FARAH (cunoscut şi ca Hussein HUSSEIN), cetăţean australian, născut la 05.11.1980 şi Hassan El HAJJ HASSAN, cetăţean canadian, născut la 22.03.1988.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne, cei doi au fost observaţi în perioada 28.06-18.07.2012 în oraşele Ruse, Varna, Nessebar, staţiunea Sunny Beach, satul Ravda.

Anchetatorii presupun că cei doi s-au cazat la hoteluri şi la case de vacanţă folosind numele false Jeramiah JAMESON, Jacque Philippe MARTIN şi Ralph William RICO. Ei au închiriat şi maşini în aceeaşi perioadă.

Poliţia bulgară îi roagă pe toţi cei care au vreo informaţie cu privire la aceste persoane să sune la cel mai apropiat inspectorat de poliţie. Ministerul precizează că nu va oferi presei nici un fel de informaţii suplimentare, pentru că acestea ar putea fi dăunătoare pentru anchetă.

Bulgaria a primit recent noi date cu privire la actele de identitate folosite de autorii atentatului antiisraelian din 18 iulie 2012, informaţii care confirmă legăturile cu partidul şiit libanez Hezbollah, a anunţat luni ministrul bulgar al Afacerilor Externe Kristian Vighenin, citat de postul naţional de radio de la Sofia. Oficialul bulgar a participat la şedinţa Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE în cadrul căreia miniştrii de Externe din statele membre au convenit să înscrie aripa armată a mişcării libaneze Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste.

Vighenin a spus că datele suplimentare din SUA au fost comunicate partenerilor europeni la sfârşitul lunii iunie. La sfârşitul săptămânii trecute, au fost primite şi două rapoarte din Canada şi Liban care urmează să fie analizate înainte să fie prezentate la nivel european, a dezvăluit ministrul bulgar. El a menţionat că atentatul de la Burgas a fost luat în considerare în ce priveşte decizia de luni a miniştrilor. Întrebat dacă această decizie nu creşte pericolul de terorism pentru Bulgaria, Vighenin a afirmat că astăzi ţara este mai pregătită să prevină o asemenea ameninţare. În plus, restricţionarea unei astfel de organizaţii duce la creşterea securităţii, a adăugat el.

Într-un comunicat de presă remis Agerpres, Vighenin afirmă că UE îşi va menţine angajamentul ferm cu privire la stabilitatea Libanului. Decizia de luni nu va avea impact asupra dialogului cu toate partidele politice din Liban, nu va afecta transferurile financiare legale şi nici ajutorul european pentru această ţară, subliniază Ministerul bulgar al Afacerilor Externe.

În acelaşi timp, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a salutat decizia miniştrilor de Externe europeni. În opinia lui, nimeni nu poate subestima angajamentul Uniunii Europene de a garanta securitatea cetăţenilor şi celor care se află pe teritoriul său. Europa a demonstrat că nu-i va ierta pe cei care au luat vieţi şi au agresat oameni nevinovaţi pe teritoriul ei, a spus Plevneliev, făcând referire la atentatul de la Burgas, soldat cu şase victime, dintre care cinci turişti israelieni şi şoferul lor bulgar. 

Cei doi au primit o sumă totală de 100.000 de dolari americani, prin virament bancar în Australia şi Canada, susţine ziarul bulgar 24 Ceasa, citat de AFP.

Banii proveneau de la aripa militară a Hezbollah şi erau destinaţi atentatului de pe aeroportul, dar şi unor misiuni de recunoaştere în alte ţări, potrivit cotidianului, care citează ca sursă “servicii secrete ale unor ţări partenere şi instituţii financiare internaţionale”. Solicitate de AFP, serviciul de investigaţii, Parchetul şi Ministerul de Interne din Bulgaria s-au abţinut de la orice comentariu. Totuşi, 24 Ceasa, ca şi ziarul Pressa, au publicat vineri detalii ale anchetei cu privire la cei doi complici prezumtivi, ambii de origine libaneză, ale căror nume şi fotografii au fost difuzate joi de Ministerul de Interne.

Meliad Ferah şi Hassan el Hajj Hassan au trecut frontiera bulgară cu acte autentice, însă au stat acolo şi au închiriat maşini folosind permise de conducere americane false.

Aceste false permise au fost imprimate la Universitatea Internaţională Libaneză din Beirut, potrivit Pressa, care precizează că Ferah şi Hassan au urmat acolo studii de inginerie în 2010. O staţie radio pe care au utilizat-o cei doi şi care fusese comandată în Liban de Hezbollah ar putea constitui o altă probă a implicării lor, potrivit 24 Ceasa.

La sfârşitul lui 2010, complicii prezumtivi au participat la o pregătire militară în Liban, unde au întâlnit un membru al Hezbollah care a fost condamnat recent în Cipru pentru că a participat la pregătirea unor atacuri împotriva unor interese israeliene, scria 24 Ceasa.

Ancheta a stabilit o legătură între Hassan el Hajj Hassan şi autorul atentatului, care nu a fost încă identificat, însă urme biologice ale acestuia au fost găsite pe obiecte ce îi aparţin lui Hassan, subliniază cotidianul.

Un responsabil al Ministerului de Interne bulgar, Svetlozar Lazarov, a declarat pentru 24 Ceasa că ancheta a progresat, iar complicii prezumtivi vor fi judecaţi în Bulgaria.

×
Subiecte în articol: atentat burgas burgas