x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suspendarea Acordului privind exporturile de cereale ucrainene: Rusia acuză Kievul că utilizează coridorul maritim în scopuri militare

Suspendarea Acordului privind exporturile de cereale ucrainene: Rusia acuză Kievul că utilizează coridorul maritim în scopuri militare

de Redacția Jurnalul    |    18 Iul 2023   •   17:00
Suspendarea Acordului privind exporturile de cereale ucrainene: Rusia acuză Kievul că utilizează coridorul maritim în scopuri militare
Sursa foto: Hepta

Rusia avertizează asupra riscului de securitate după retragerea sa din acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, scrie AFP. 

"În absenţa unor garanţii de securitate adecvate, apar anumite riscuri", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care precizează că Ucraina folosește acum coridorul maritim destinat trecereii navelor cu cereale în scopuri militare. 

"Nu mai este niciun secret pentru nimeni, este un fapt evident că această zonă era utilizată de regimul de la Kiev în scopuri militare. Este un aspect foarte important, de care nu trebuie să uităm", a insistat acesta. 

Totodată, Peskov acuză cinismul statelor occidentale care nu au pus în aplicare și celălalt acord, de export al alimentelor și îngrăgămintelor chimice din Rusia, care a provocat retragerea Moscovei din tratat și a punctat că nu este vina secretarului general al ONU, Antonio Guterres. 

Oficialul rus a mai spus că Moscova poate exporta cereale gratuit statelor africane iar acest lucru va fi discutat la summitul Rusia - Africa, desfășurat la sfârșitul lunii iulie, la Sankt Petersburg. 

Totodată, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a transmis omologului său de la Ankara că suspendarea acordului înseamnă garanțiile de securitate ale Moscovei. 

"În mod concret, aceasta înseamnă retragerea garanţiilor cu privire la siguranţa navigaţiei şi restabilirea unei zone temporar periculoase în nord-vestul Mării Negre, precum dizolvarea Centrului Comun de Coordonare de la Istanbul".

 

×