x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de victime in cateva ore

Sute de victime in cateva ore

22 Apr 2004   •   00:00

Revoltele au reizbucnit cu violenta in Irak. De marti seara pana ieri la pranz, in trei orase, Basra, Bagdad, Zubeir, au avut loc atentate sangeroase, care s-au soldat cu sute de victime.

Pana acum considerat o zona relativ calma, sudul Irakului a fost ieri lovit de atacuri necrutatoare. Aproape 70 de oameni au murit si alti 100 au fost raniti in cinci atentate cu masini-capcana la Basra si 25 de kilometri mai la sud, in orasul Zubeir. Acesta dupa ce, marti seara, 21 de persoane au fost ucise si peste 100 ranite in urma unui atac cu obuze de mortiera asupra unei inchisori din Bagdad.

MULTI COPII. Primele explozii de ieri au fost auzite in fata a trei sectii de politie din Basra, dimineata, la o ora de maxima circulatie. Potrivit BBC, majoritatea victimelor sunt copii aflati in drum spre scoala. Imediat dupa cele trei explozii, alte doua masini pline-ochi cu bombe au sarit in aer la academia de politie din Zubeir. Bilantul: trei irakieni morti si patru militari britanici raniti, doi dintre ei in stare foarte grava.

LOVITI CU PIETRE. „Intr-o secunda, mi-am vazut vecinul mort langa mine. Am mai vazut un minibuz incarcat cu 15-18 copii. Toti au murit in explozia infernala", a povestit un localnic din Basra ranit in deflagratii. Orasul se afla sub controlul fortelor britanice, care nu au intampinat pana acum violente precum cele de ieri. Militarii au incercat sa-i ajute pe raniti, dar au fost loviti cu pietre de mai multe grupuri de irakieni, care i-au acuzat ca nu au fost in stare sa ii pazeasca de moarte. Pe de alta parte, oficialii americani sunt de parere ca atentatele de la Basra au fost executate de militanti care au legatura cu temuta retea terorista Al-Qaeda.

LUPTE. Nici in restul Irakului nu a fost o zi prea linistita. La Falujjah, vest de Bagdad, 40 de luptatori sunniti au atacat de dimineata trupele americane. In ciocnirile din oras au murit 9 rebeli si au fost raniti trei soldati SUA. Si la Najaf a fost auzita o explozie puternica, insa, din fericire, nu au existat victime.

Lavinia Tudoran


Inca un civil strain ucis

Politistii irakieni au descoperit cadavrul unui afacerist danez rapit saptamana trecuta. Potrivit unui comunicat difuzat ieri de Ministerul Afacerilor Externe de la Copenhaga, Henrik Frandsen, de 35 de ani, a fost gasit mort inca din 12 aprilie, la doar o zi dupa ce rapitorii l-au luat pe sus in apropiere de Bagdad, unde calatorea alaturi de sofer si de un alt danez, de origine irakiana. Autoritatile din Danemarca nu stiu deocamdata cand exact a fost ucis Frandsen si nici cine au fost autorii crimei. Alti civili straini rapiti de irakieni au fost insa mai norocosi. Ultimii doi japonezi aflati in custodia rebelilor au ajuns ieri acasa, in vreme ce trei jurnalisti cehi au fost, la randu-le, eliberati. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe