x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de violuri în Congo. Femeile care fug de rebelii M23 sunt agresate constant

Sute de violuri în Congo. Femeile care fug de rebelii M23 sunt agresate constant

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2023   •   23:20
Sute de violuri în Congo. Femeile care fug de rebelii M23 sunt agresate constant
Sursa foto: Hepta

Femeile care fug de rebelii M23 din Congo se confruntă cu un val extrem de violuri. Medecins Sans Frontieres a tratat, în numai două săptămâni, aproape 700 de femei, ceea ce înseamnă 50 în fiecare zi.

Patru bărbați cu macete erau pe urmele unui grup de femei care alergau prin pădurea care înconjoară orașul Goma din estul Congo, disperate să ajungă la o tabără de strămutați pe care o părăsiseră pentru a aduna lemne de foc. Una dintre ele s-a împiedicat de o piatră și a căzut. Nu a avut timp să reacționeze înainte ca unul dintre bărbați să o prindă din urmă.

"M-a violat", povestește aceasta în Bulengo, una dintre cele câteva tabere de lângă Goma care adăpostesc circa 600.000 de persoane care au fugit din zonele de conflict.

Victima are 35 de ani și nu a dorit să i se dezvăluie numele. Ea este doar una dintre sutele de femei strămutate care au fost agresate sexual atunci când au părăsit taberele pentru a face rost de lemne sau de mâncare.

Organizația caritabilă medicală Medecins Sans Frontieres (MSF) a tratat peste 670 de femei - adică 50 pe zi - în trei locații între 17 - 30 aprilie, care au fost supuse violenței sexuale, scrie Reuters.

Mai mult de jumătate au fost atacate de bărbați înarmați.

Violul a fost documentat pe scară largă ca o armă de război folosită de milițiile armate care au fost active în estul Congo de la sfârșitul celor două războaie civile purtate între 1996 - 2003.

Tensiunile au escaladat după ce rebelii M23 au organizat, anul trecut, o ofensivă majoră în provincia Kivu de Nord, provocând sute de mii de persoane să fugă. Multe dintre ele s-au refugiat în tabere aglomerate precum Bulengo.

Însă foamea determină apoi femeile să meargă în afara taberei, în căutare de alimente și lemne de foc, ceea ce le expune violențelor sexuale, spune Delice Sezage Tulinabo, lucrător MSF.

Rapoartele privind violența sexuală în Kivu de Nord au crescut cu peste 30% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu anul trecut, când au fost înregistrate peste 38.000 de cazuri, anunță UNICEF.

×
Subiecte în articol: congo viol femei