Douăzeci şi patru de pânze semnate de maeştri olandezi ai secolului al XVII-lea, care au fost furate în 2005, au fost găsite în estul Ucrainei, a anunţat luni conducerea unui muzeu din nord-vestul Olandei, subliniind că operele riscă să fie vândute pe piaţa de artă ilegală.
"În noaptea de 9 ianuarie 2005 au fost furate 24 de pânze şi 70 de obiecte de argint, nucleul colecţiei consacrate secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea", a informat Muzeul WestFries din oraşul Hoorn, conform AFP.
Lucrările, semnate de Jan Linsen, Jan van Goyen şi Jacob Waben erau estimate la 10 milioane de euro în momentul furtului.
"Am luat legătura cu autorităţile ucrainene pentru a încerca să recuperăm cât mai repede tablourile", a spus ministrul olandez al Afacerilor Externe, Bert Koenders. În luna iulie s-au prezentat la ambasada Olandei din Kiev doi bărbaţi care luptau în estul ţării şi care susţineau că sunt în posesia întregii colecţii. Potrivit lor, gruparea din care făceau parte ar fi găsit operele într-o vilă abandonată din estul Ucrainei, zonă în care se luptă forţele loialiste şi rebeli proruşi. Pentru a-şi dovedi afirmaţiile, ei au arătat o fotografie a unei opere, alături de un exemplar recent dintr-un cotidian ucrainean.
Cu ajutorul unui istoric de artă specializat în anchete privind opere furate, muzeul a încercat să negocieze preluarea lucrărilor din Ucraina. Însă bărbaţii care au venit la ambasadă "aveau o estimare a valorii operelor absolut nerealistă. Voiau 50 de milioane de euro", spune muzeul.
Operele sunt evaluate în prezent de experţi, în funcţie de starea uneia dintre opere, la 500.000 de euro. Bărbaţii au cerut apoi 5 milioane de euro şi "niciun cent mai puţin", arată muzeul din Hoorn. Cei din conducerea muzeului se tem acum că pânzele vor dispărea definitiv pe piaţa ilegală de artă. "Facem aceste dezvăluiri astăzi pentru că avem motive serioase să credem că operele sunt oferite în prezent spre vânzare altor cumpărători", a afirmat directorul muzeului la o conferinţă de presă. "S-ar putea ca unele să fi fost deja vândute", a adăugat el.
Muzeul, care speră să atragă atenţia potenţialilor cumpărători asupra faptului că pânzele au fost furate, asigură că ele sunt totuşi "nepreţuite": "Pentru noi, ele spun povestea unei epoci fascinante, cea regiunii în Epoca de Aur", a spus directorul muzeului.
În acea perioadă (1584-1702), Olanda domina comerţul mondial, iar starea economică a ţării le permitea noilor burghezi să comande tablouri, portrete sau peisaje, demarcându-se astfel de temele religioase abordate de preferinţă în Renaşterea italiană, încheie AFP.