x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia, lovită de ploi torențiale în timp ce se apropie taifunul Mawar

Japonia, lovită de ploi torențiale în timp ce se apropie taifunul Mawar

de Redacția Jurnalul    |    02 Iun 2023   •   09:45
Japonia, lovită de ploi torențiale în timp ce se apropie taifunul Mawar
Sursa foto: Hepta

Unele părți ale Japoniei au fost lovite vineri de ploi torențiale, în timp ce taifunul Mawar se apropia, aducând vânturi și ploi abundente pe o mare parte a țării și determinând autoritățile să recomande evacuarea a zeci de mii de persoane, potrivit Reuters.

Mawar, care a făcut ravagii în Guam la începutul acestei săptămâni, a slăbit de la statutul anterior de super taifun la cel de furtună tropicală, iar corpul principal al furtunii ar urma să treacă la sud de insula principală Honshu în timp ce se deplasează în Pacific.

Dar meteorologii au avertizat că există pericolul ca aerul umed provenit de la taifun să se alimenteze într-un front de ploi sezonier, declanșând ploi puternice localizate.

Modele meteorologice similare au provocat inundații și alunecări de teren în trecut, mai ales în vara anului 2018, când peste 200 de persoane au fost ucise în vestul Japoniei.

Deși ploile abundente de vară nu sunt neobișnuite în Japonia, luna iunie este neobișnuit de devreme pentru ca o furtună de tip taifun să se apropie de insule. Joi, Agenția Meteorologică Japoneză (JMA) a declarat că națiunea a avut parte de cea mai caldă primăvară de la începutul înregistrărilor, în 1898.

JMA a emis avertismente de inundații pentru lanțul insular Okinawa și părți din insulele Shikoku și Honshu, cu previziuni de 350 de milimetri (13,8 inci) de ploaie în unele părți din vestul Honshu în cele 24 de ore până sâmbătă dimineața.

Unele părți din Shikoku au fost afectate de 162,5 mm de ploaie în cele trei ore până la ora 9.00 a.m. (24.00 GMT), aproape jumătate din această cantitate într-o oră, a declarat postul public de televiziune NHK, ceea ce a provocat avertismente de alunecări de teren.

Aproximativ 27.000 de persoane au fost sfătuite să evacueze în Toyohashi, un oraș din centrul Honshu. De asemenea, au fost emise avize de evacuare în unele părți din Shikoku.

O serie de zboruri către unele părți ale lanțului insular Okinawa au fost anulate, dar nu au existat alte rapoarte privind blocaje majore în transporturi până vineri dimineață.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: taifunul Mawar japonia