Soldat cu peste 103 morți și 235 de răniți, atentatul cu ambulanță-capcană, comis sâmbătă, în centrul aglomerat al orașului Kabul, este cel de-al treilea atac sângeros comis de talibani în Afganistan, în numai o săptămână, după masacrele declanșate la Hotelul Intercontinental din capitala afgană și la sediul organizației umanitare „Salvați Copiii” din Jalalabad.
„Condamn atentatul ticălos cu maşină-capcană comis sâmbătă la Kabul, care a ucis zeci de civili nevinovaţi şi a rănit alte câteva sute. Acum, toate ţările trebuie să treacă la o acţiune decisivă contra talibanilor şi a infrastructurilor care îi sprijină”, a declarat președintele Donald Trump, printr-un comunicat dat publicității, în week-end, de Casa Albă. „Toate ţările care susţin pacea în Afganistan au obligaţia de a lua măsuri decisive pentru a pune capăt campaniei de violenţă a talibanilor”, care au revendicat acest nou atac, a adăugat, la rândul său, secretarul de stat american, Rex Tillerson, avertizând că SUA nu vor avea „niciun fel de toleranţă pentru cei care sprijină sau oferă adăpost grupărilor teroriste”. Ultimele atentate par să dea dreptate administrației de la Washington, care a anunțat recent că va suplimenta numărul celor 14.000 de militari americani staționați pe teritoriul afgan, dând de înțeles că este gata să reia războiul contra talibanilor. Afganistanul se confruntă astăzi din nou cu amenințarea talibanilor, reveniți în forță, după ce fostul lider al Casei Albe, Barack Obama, a decretat încetarea misiunii de luptă a SUA în această țară, la sfârșitul anului 2014. „Talibanii încearcă să creeze un ministat – dacă nu cumva au reușit deja acest lucru- în provincia estică Helmand”, avertiza, cu câteva luni în urmă, un jurnalist de la BBC-Afganistan, care a realizat un film în zonă. Mișcarea politică fundamentalistă sunnită din Afganistan – considerată grupare teroristă de către SUA- încearcă să impună o administrație proprie, legitimă, în zone vaste aflate deja sub influența sa. Talibanii controlează sau contestă administrația locală pe 40 la sută din teritoriul afgan, precizau, anul trecut, surse occidentale. Trupele coaliției conduse de SUA au înlăturat de la putere regimul taliban în anul 2001, la scurt timp după invadarea Afganistanului, ca răspuns la atentatele din 11 septembrie, de pe teritoriul american. Războiul din Afganistan, contra organizației teroriste Al-Qaeda și a susținătorilor săi talibani, avea să dureze apoi până în 2014.
Și Pakistanul, pe lista neagră
Imediat după atentatul de sâmbătă, guvernul afgan a acuzat că atacatorii au primit sprijin din Pakistan, țară în care talibanii controlează încă o serie de zone. La rândul lor, SUA acuză tot mai vehement Pakistanul că este prea indulgent în privinţa talibanilor. Trump a denunţat „minciunile” şi „duplicitatea” Islamabadului în lupta sa împotriva terorismului și a tăiat un ajutor de peste 900 de milioane de dolari acordat structurilor de securitate pakistaneze, deoarece nu au făcut nimic pentru anihilarea talibanilor.
În același timp, în încercarea de a-i alunga pe americani din Afganistan, liderii șiiți iranieni par să se fi aliat, de conjunctură, cu talibanii sunniți, pe care i-ar finanța masiv.