x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tamerlan Ţarnaev a fost înhumat, în fine. Misterele în cazul atentatului de la Boston se adâncesc

Tamerlan Ţarnaev a fost înhumat, în fine. Misterele în cazul atentatului de la Boston se adâncesc

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    10 Mai 2013   •   13:54
Tamerlan Ţarnaev a fost înhumat, în fine. Misterele în cazul atentatului de la Boston se adâncesc

Corpul neînsufleţit al lui Tamerlan Ţarnaev, unul dintre suspecţii în atentatul de la Boston de la 15 aprilie, a fost înmormântat şi nu se mai află în oraşul Worcester din Massachusetts (nord-estul SUA), unde a fost păstrat la o companie de servicii funerare, a anunţat joi poliţia din Worcester, preluată de media internaţionale.

Oraşul în care locuia i-a refuzat înhumarea

Oraşul Cambridge, unde locuia Tamerlan, a refuzat înhumarea corpului neînsufleţit al acestuia în vreunul dintre cimitirele locale. “Ca rezultat al apelului nostru public pentru obţinerea de ajutor în vederea rezolvării cazului, o persoană plină de compasiune şi curaj s-a manifestat şi a furnizat ajutorul necesar pentru înmormântarea după cum se cuvine a defunctului”, a declarat poliţia din Worcester, care nu a precizat, însă, şi locul exact al înormântării.

Cadavrul lui Tamerlan Ţarnaev a stat la casa de pompe funebre Graham Putnam & Mahoney circa o săptămână, în condiţiile în care directorul acesteia, Peter Stefan, a afirmat că nu a putut găsi nicio comunitate dispusă să-l preia. In plus, mai mulţi protestatari adunaţi în faţa casei de pompe funebre unde era ţinut cadavrul lui Tamerlan au solicitat ca defunctul să fie trimis în Daghestan, de unde provine familia sa, şi unde a şi locuit acesta o vreme, până să ajungă în Statele Unite ale Americii.
Poliţia din Worcester nu a furnizat nici numele persoanei care a acceptat să furnizeze asistenţă pentru înmormântarea lui Tamerlan, nici nu a dat detalii despre locul care a acceptat să primească rămăşiţele lui pământeşti.

Impuşcat de poliţie

Tamerlan Ţarnaev, suspectat de a fi organizatorul dublului atentat din 15 aprilie de la maratonul din Boston soldat cu trei morţi  şi  sute de răniţi,  a decedat în urma focurilor de armă şi a rănilor suferite la cap şi piept, potrivit rezultatelor autopsiei dezvăluite vinerea trecută de presa americană. În vârstă de 26 de ani, Tamerlan Ţarnaev a decedat în cursul unui schimb de focuri cu poliţia în timp ce încerca să fugă, potrivit concluziilor autopsiei. Fratele său mai mic, Djohar, arestat în noaptea de 19 spre 20 aprilie, are de înfruntat mai multe capete de acuzare, inclusiv utilizarea unei arme de distrugere în masă, şi riscă pedeapsa cu moartea.
Unchiul din America

Unul dintre unchii fraţilor Ţarnaev, Ruslan, care locuieşte in SUA şi care are, la rândul său, o poveste interesantă, şi-a exprimat dorinţa ca nepotul său, care a căzut pradă islamului radical, să fie înhumat în patria de adopţie, adică SUA. Ruslan a fost singurul din familia Ţarnaev care, în primele momente după ce cei doi fraţi au fost desemnaţi ca principali suspecţi în atentatul de la Boston, a condamnat gestul acestora.

Hop şi românul cu fosa septică!

Interesant, în toată această poveste a apărut şi un român. Nick (Nicolae) Bacria, din Longmont (Colorado) s-a oferit să îl înhumeze pe Tamerlan Ţarnaev. Suspectul de terorism de origine cecenă avea rezervată o fosă septică aflată pe proprietatea românului, potrivit 9news.com, care a realizat un reportaj la faţa locului. Nick Bacria a fugit din România şi a ajuns în Statele Unite în 1989 şi susţine că era pe punctul de a muri în timpul acestei aventuri. Ziarele din Colorado au scris articole despre evadarea sa în momentul în care a ajuns în oraş. Ulterior, Bacria a scris a o carte despre experienţa sa, conform site-ului 9news.com. Bacria susţine că este recunoscător pentru viaţa pe care i-a oferit-o America şi că cei doi fraţi Ţarnaev, Tamerlan şi Djohar, s-ar fi putut bucura de aceeaşi soartă: "Când vii dintr-o ţară aşa de opresivă precum România, este un vis care devine realitate".

Asta merită!

Bacria ştia că sunt puţini cei care se oferă să îl înhumeze pe Tamerlan, astfel că a decis să î şi pună la dispoziţie proprietatea. "Aşa că m-am gândit de ce să nu fac ceva? Am o proprietate", a declarat românul, care a mai spus însă că "singurul loc căruia îi aparţin cei doi este o fosă septică". Românul a afirmat că înţelege cât de nebuneşte sună această idee, dar consideră că aceasta este soarta pe care o merită fiecare suspect: "Este un loc bun pentru a-ţi petrece eternitatea după ce ai făcut ce ai făcut!", a concluzionat el.

FBI, CIA, americani, ruşi, servicii, teoria conspiraţiei...

Dincolo de ineditul ofertei de origine română, rămân misterele cazului. La trei săptămâni de la atentat, semnele de întrebare din jurul vinovaţilor rămân intacte, mai ales în privinţa originii suspecţilor, adică cecenă. Internauţii şi presa din Rusia au lansat pe piaţă o nouă ipoteză, şi anume aceea că principalul suspect în acest caz ar fi agent al CIA, relatează voltairenet.org. Şi teoriile înfloresc, atât timp cât rămân neclare inclusiv condiţiile in care Tamerlan a fost ucis sau Djohar a fost rănit şi prins.

“Sindromul Oswald”?

Un poliţist de la Universitatea la care cei doi studiau este de părere că fraţii de origine cecenă ar fi cedat “sindromului Oswald” şi ar fi vrut să iasă în evidenţă ucigând, fără motiv şi fără martori. Apoi, ar fi acaparat un Mercedes, cu şofer cu tot, pe care l-ar fi obligat să retragă 800 de dolari de la un automat. Acest şofer, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, ar fi declarat la poliţie că fraţii ar fi revendicat în faţa lui antentatul. Până acum, presa nu a reuşit să il întervieveze pe suspectul rămas în viaţă, şi nici să-l întâlnească pe martor. Ea se mulţumeşte cu relatarea afirmaţiilor părinţilor celor doi fraţi şi ale prietenilor lor, care toţi se miră că aceştia au fost implicaţi în cazul Boston, comentează voltairenet.org. Intre timp, internauţii se împart între cei care susţin linia FBI şi cei care o contestă. Două mari teorii circulă pe Net.

Cine este rănitul din cărucior?

Prima acuză serviciile de securitate că ar fi înscenat personaje încărcate de istorie şi emoţie. Imagini extrase dintr-o înregistrare video prezintă doi indivizi în timp ce transportă corpul lui Jeff Bauman, care şi-ar fi pierdut ambele picioare. Ar fi vorba, de fapt, despre un locotenent al US Army care şi-a pierdut cele două picioare în Kandahar, în noiembrie 2011, Nick Vogt, scrie voltairenet.org. “Nu putem să nu ne mirăm că ‚Jeff Bauman’ î şi ţine capul sus şi nu pare a avea de suferit în urma hemoragiei, în timp ce este transportat pe un scaun rulant, fără ca rănile sale să fie fost suturate. Povestea este cu atât mai importantă, cu cât ‚Jeff Bauman’ este cel care a permis identificarea suspecţilor (conferinţa de presă de la 18 aprilie, ora 17:20”, scrie voltairenet.org.

Exerciţiu militar chiar în zonă?

Dar lucrul cel mai ciudat este altul. Un exerciţiu militar (intervenţie în caz de explozie a unei bombe) ar fi fost efectuat la Maratonul din Boston cu două ore înaintea dramei, în exact acelaşi loc în care au explodat adevăratele bombe. Totuşi, când un jurnalist a pus o întrebare pe această temă la conferinţa de presă a FBI, agentul special Richard Deslauriers a refuzat să îi răspundă şi a trecut la cealaltă întrebare, mai scrie voltairenet.org.

Cursant la o fundaţie a CIA

In fine, cotidianul rus Izvestia, în numărul din 24 aprilie, vine cu o nouă informaţie, şi anume că Tamerlan Ţarnaev a participat în Georgia la un seminar al Fondului pentru Caucaz, o asociaţie-paravan a Jamestown Foundation, creată de CIA. El a urmat şi un antrenament pentru “sporirea instabilităţii Rusiei”. Intr-o notă de protest, Fondul pentru Caucaz a dezminţit acest lucru şi a invocat un omonim, precizează voltairenet.org.

“Prea devreme pentru concluzii”

“Este prea devreme să tragi o concluzie în legătură cu ceea ce s-a petrecut cu adevărat la Boston. Un lucru este sigur: FBI minte”, concluzionează sursa citată. Aceeaşi, care precizează într-o altă postare că Ruslan Ţarnaev, unchiul stabilit în SUA al celor doi suspecţi, s-a căsătorit cu Samantha A. Fuller, fiica lui Graham E. Fuller, fostul şef de post al CIA din Afganistan, fost analist al RAND şi fost colaborator al “Le Monde Diplomatique”. El este acum profesor adjunct la Universitatea Simon Fraser din Vancouver (Canada).

Paravane, paravane...

Samantha A. Fuller a lucrat în anii 90 pentru Price Waterhouse la Bişkek (Kirghistan), la proiecte de privatizare. Ea s-a căsătorit cu Ruslan Ţarnaev, de care a divorţat in 1999. Ruslan este fratele lui Ansor Ţarnaev, tatăl suspecţilor. El a lucrat pentru USAID, despre care voltairenet.org susţine că ar fi un paravan al CIA, apoi ca angajat al mai multor societăţi din cadrul grupului Halliburton. Acum trăieşte la Montgomery Village, MD, şi-şi descrie nepoţii ca pe “doi rataţi”.  Graham E. Fuller a calificat drept “absurdă” orice tentativă de a lega numele ginerelui său de actul comis de cei doi nepoţi, mai adaugă voltairenet.org.

×