x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Târg cu fiscul german: Elveţia refuză colaborarea "bazată pe date furate”

Târg cu fiscul german: Elveţia refuză colaborarea "bazată pe date furate”

de Mihaela Matachita    |    02 Feb 2010   •   00:00

Elveţia a avertizat Germania luni, afirmând clar că nu va colabora în privinţa "bazei de date furate", în timp ce Berlinul părea din ce în ce mai dispus să cumpere lista cu numele evazioniştilor fiscali germani pe care i-o oferise un informator anonim contra sumei de 2,5 milioane de euro, a relatat AFP.

Autorităţile elveţiene au anunţat printr-un comunicat că ministrul de Finanţe Hans-Rudolf Merz i-a spus omologului său german, Wolfgang Schäuble, că "nu va răspunde niciunei cereri de asistenţă administrativă bazată pe date furate", dar că este dispus să îşi întărească colaborarea cu Germania în materie fiscală pe baza unei convenţii revizuite împotriva dublei impuneri". Schäuble îl informase telefonic pe Merz despre faptul că un informator anonim propusese un târg, anume de a furniza, contra cost, o  listă cu datele clienţilor germani ai unei bănci elveţiene. Schäuble precizase că guvernul federal nu luase încă nicio decizie, dar că "se va hotărî în curând".

Cum guvernul german părea luni din ce în ce mai tentat să accepte târgul, AFP comenta că această afacere ar putea da o lovitură dură secretului bancar, politică apărată de Elveţia, dar criticată din toate părţile de la începutul crizei economice.

PERDEA DE FUM
Pe de altă parte, Hervé Falciani, un fost informatician de la banca HSBC din Geneva şi care a trimis informaţii fiscului francez anul trecut, a dezminţit luni afirmaţiile din cotidianul Financial Times Deutschland potrivit căruia el ar fi acela care a propus fiscului german să îi furnizeze lista cu 1.300 de fraudatori contra sumei de 2,5 milioane de dolari. Potrivit AFP, Falciani, care trăieşte în prezent pe Coasta de Azur, a insistat că ziarul respectiv nu are nici cea mai mică dovadă în susţinerea afirmaţiilor făcute. El a adăugat că nu a colaborat decât cu justiţia franceză şi a amintit că nu a fost singurul care a avut acces la datele informatice ale băncii. AFP aminteşte că, anul trecut, Falciani a furnizat justiţiei elemente care au contribuit la constituirea de către Guvernul de la Paris a unei liste cu 3.000 de contribuabili francezi care şi-au ascuns averile în conturi în străinătate pentru a eluda fiscul din Hexagon. Informaticianul a opinat că, acum, i s-a asociat numele cu fiscul german pentru a se crea "o perdea de fum" care să îl acopere pe realul informator.

Pe de altă parte, recompensa de 2,5 milioane de euro, cerută pentru CD-ul cu numele a 1.300 de evazionişti germani, pare o sumă modică în comparaţie cu venitul pe care l-ar aduce în visteria statului, în valoare de circa 100-200 de milioane de euro. Cu toate acestea, cazul a lansat o dezbatere publică de proporţii în Germania, cu privire la moralitatea unei eventuale achiziţii de date furate.

×
Subiecte în articol: externe