Un judecător de la Tribunalul Districtual din Haga a decis oprirea bărbatului în urma unei acțiuni intentate de părinții unui copil conceput cu sperma donatorului și de o fundație care reprezintă alți părinți, relatează The Associated Press.
Instanța a menționat că, în conformitate cu orientările olandeze, donatorii de spermă au voie să „producă” maxim 25 de copii cu 12 mame și că donatorul a mințit potențialii părinți cu privire la istoricul său de donare.
Donatorul, identificat ca Jonathan M., a furnizat spermă mai multor clinici de fertilitate din Olanda și unei clinici din Danemarca, precum și multor alte persoane cu care a intrat în contact prin intermediul anunțurilor publicitare și al forumurilor online, a precizat instanța.
Avocatul donatorului a declarat că acesta a dorit să ajute părinții care altfel nu ar fi putut concepe.
Judecătorul a declarat însă că donatorul "a mințit în mod deliberat în legătură cu acest lucru pentru a-i convinge pe părinți să îl ia ca donator".
"Toți acești părinți se confruntă acum cu faptul că copiii din familia lor fac parte dintr-o rețea de rudenie uriașă, cu sute de frați vitregi, pe care nu i-au ales", a declarat instanța, adăugând că acest lucru "are sau ar putea avea consecințe psihosociale negative pentru copii. Prin urmare, este în interesul lor ca această rețea de rudenie să nu fie extinsă în continuare".
Instanța a precizat că în acest caz este vorba despre "drepturi fundamentale aflate în conflict. Pe de o parte, dreptul la respectarea vieții private a părinților și a copiilor donatori ... și, pe de altă parte, același drept al donatorului". Instanța a hotărât că "interesele copiilor donatori și ale părinților lor sunt mai importante decât interesul donatorului de a continua să doneze spermă unor noi potențiali părinți.
Instanța i-a ordonat acestuia să oprească imediat toate donațiile și a spus că trebuie să plătească 100.000 de euro (110.000 de dolari) pentru fiecare caz dacă încalcă interdicția.
(sursa: Mediafax)