x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teheranul a luat foc

Teheranul a luat foc

de Sînziana Stancu    |    15 Iun 2009   •   00:00
Teheranul a luat foc
Sursa foto: Olivier Laban Mattei/AFP/Mediafax

Anunţul oficial al realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad a provocat revolte violente ale susţinătorilor opoziţiei la Teheran.



Protestatarii opoziţiei au incendiat mai multe vehicule şi au spart cu pietre geamurile mai multor magazine din Teheran, ieri, în cea de-a doua zi a violenţelor de stradă, după comunicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale desfăşurate vineri, informează Associated Press.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor şi a făcut zeci de arestări în rândul simpatizanţilor opoziţiei. Realegerea chiar din primul tur de scrutin a actualului preşedinte, Mahmoud Ahmadinejad, cu 62,2% din sufragii, faţă de numai 33,7% cât a obţinut contracandidatul său, Mir Hussein Mussavi, a stârnit nemulţumire şi îndoială privind corectitudinea scrutinului, mai ales în rândul opoziţiei, care spera să îl înlocuiască pe "durul" conservator cu un preşedinte reformator, care să asigure ţării o deschidere către Occident, mai multă libertate personală şi mai multe oportunităţi.

Mussavi a denunţat "nereguli vizibile şi numeroase", pe care susţinătorii lui le-au numit "fraude electorale". Manifestaţiile de sâmbătă şi duminică, de la Teheran, au fost cele mai mari după cele studenţeşti din 1999. Complet detaşat, Ahmadinejad a spus că "votul a fost real şi liber", iar revoltele opoziţiei, "nesemnificative", comparându-le cu încingerea spiritelor "ca după un meci de fotbal".

×
Subiecte în articol: externe