x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teheranul se încinge

Teheranul se încinge

de Sînziana Stancu    |    05 Noi 2009   •   00:00
Teheranul se încinge
Sursa foto: /AP/AGERPRES

Susţinătorii opoziţiei iraniene au ieşit din nou pe străzile Teheranului, unde s-au ciocnit violent cu forţele de securitate postate la fiecare colţ de stradă, pentru a împiedica orice manifestaţie ce ar fi putut avea loc cu ocazia împlinirii a 30 de ani de când a fost luată cu asalt Ambasada americană.



Forţele iraniene de securitate, al căror număr, potrivit Washington Times, îl depăşea ieri pe cel al manifestanţilor antiguvernamentali, au folosit toate mijloacele posibile pentru a-i intimida pe aceştia. Au încercat să-i alunge lovindu-i cu bastoane de cauciuc, împrăştiind gaze lacrimogene şi trăgând în aer focuri de avertisment, iar jurnaliştilor li s-a permis să observe evenimentele doar într-o zonă limitată, cea din faţa clădirii în care fusese, acum 30 de ani, Ambasada Statelor Unite.

444 DE ZILE

Ciocniri între forţele de securitate şi manifestanţi s-au produs în mai multe locuri din centrul Teheranului, dar şi într-un alt mare oraş, Shiraz, unde protestatarii au fost împiedicaţi să se unească în grupuri de către unităţile de motociclişti ale Gărzilor Revoluţionare. Aceleaşi unităţi l-au împiedicat şi pe principalul lider al opoziţiei iraniene, Mir Hussein Musavi, să iasă din locuinţa lui ca să se alăture manifestanţilor.

Autorităţile iraniene îi avertizaseră pe manifestanţi să nu încerce să tulbure adunarea anuală din faţa fostei Ambasade americane, luată cu asalt în 1979 de militanţii iranieni, în perioada tulbure de după Revoluţia Islamică. Atunci, 52 de americani au stat ostatici 444 de zile. Autorităţile de la Teheran blocaseră ieri şi reţelele de internet şi telefonie mobilă. Dar manifestanţii antiguvernamentali, vrând să profite de acest eveniment pentru a-i da încă un semn preşedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad, că opoziţia nu a depus armele în faţa lui, îşi pregătiseră din vreme protestul prin aceleaşi căi de comunicare ce au fost suprimate ieri.

Opozanţii lui Ahmadinejad l-au acuzat că a fraudat masiv alegerile din iunie pentru a obţine un nou mandat, protestele lor de-atunci fiind transformate în băi de sânge.

×
Subiecte în articol: externe