O tehnologie alternativă de tratare a deşeurilor radioactive care foloseste plasma a fost testată cu succes într-un laborator din Landes, Franţa. Anunţul a fost făcut public de consorţiul spaniol Iberdrola şi partenerul său belgian Belgoprocess.
Noua tehnologie, destinată deşeurilor slab şi mediu radioactive, permite o reducere extrem de semnificativă a volumului deşeurilor, dupa ce au fost supuse unor temperaturi ce pot atinge 5.000 de grade Celsius.
Prin această procedură, deşeurile sunt supuse unor temperaturi extreme ale plasmei - un amestec de molecule, atomi, ioni si electroni - lichefiindu-se şi apoi suferind un proces de vitrificare în timpul răcirii, ceea ce permite reducerea de până la 80 de ori a volumului, în funcţie de natura deşeurilor.
După acest tratament deşeurile radioactive sunt cimentate şi dispuse în unităţi de stocare, ultimele teste au avut loc într-o unitate a societăţii franceze Europlasma Inertam la Morcenx (Landes).
Unitatea de tratare va fi transferată la centrala nucleară din Kozlodui, în nord-vestul Bulgariei, în apropiere de frontiera cu România, constructorii apreciind că după ce va fi asamblată, în cursul lunii septembrie, va deveni funcţională în maximum doi ani.