x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiune - Autorizatie de razboi

Tensiune - Autorizatie de razboi

14 Mar 2005   •   00:00

EXTERNE
Parlamentul de la Beijing a adoptat in unanimitate o rezolutie care ii permite Chinei sa intervina in forta in cazul in care Taiwanul isi declara independenta.
IRINA CRISTEA

TOTI CA UNUL. Parlamentarii chinezi au aplaudat, s-au bucurat si s-au fotografiat de zor dupa votarea in unanimitate a rezolutiei
Aproape 3.000 de parlamentari chinezi au adoptat, in unanimitate, o rezolutie ce creeaza premisele unui conflict armat in Asia. Cu doar doua abtineri si in ropote de aplauze, membrii Legislativului de la Beijing au parafat, astfel, intentia Chinei de a interveni in forta in Taiwan, in cazul in care insula isi declara independenta.

TREI CONDITII. Textul rezolutiei prevede trei circumstante in care Statul "va trebui sa isi protejeze suveranitatea nationala si integritatea teritoriala prin mijloace agresive". Astfel, o interventie militara a Chinei ar putea avea loc "daca fortele separatiste din Taiwan provoaca, prin indiferent ce mijloace, o separare a Taiwanului de China, daca un eveniment major duce la secesiune si daca dispar complet conditiile pentru o unificare pasnica", potrivit Articolului 8 al rezolutiei.

RELATIE INCORDATA. Taiwanul se bucura de o independenta "de facto" fata de China, dar Beijingul se straduieste sa previna si, daca este necesar, sa impiedice orice tentativa a separatistilor taiwanezi de a crea un stat distinct. Chinezii considera insula ca facand parte din teritoriul lor, desi China si Taiwanul sunt conduse de guverne separate de la incheierea, in 1949, a razboiului civil din China. Guvernul de la Beijing le-a oferit autoritatilor din insula varianta de a functiona pe sistemul "o tara, doua sisteme politice", pe modelul aplicat in Hong Kong.

Purtatorul de cuvant al Guvernului din Taiwan a calificat rezolutia drept "o autorizatie pentru razboi". La randul sau, presedintele Chen Shui-bian a spus ca initiativa Chinei compromite ameliorarea relatiilor bilaterale, inceputa in luna februarie, cand au fost reluate, dupa 55 de ani, cursele aeriene directe intre insula si China.

ALTERNATIVE. Analistii straini citati de BBC sustin insa ca sansele declansarii unui razboi in zona sunt inca mici. "Plecam de la premisa ca autoritatile chineze sunt rationale. Un razboi ar fi costisitor pentru procesul de modernizare inceput in China", estimeaza Joseph Cheng, politolog la City University din Hong Kong. Mai mult, blocada si sanctiunile economice sunt, si ele, mijloace agresive disponibile pana la solutia unei interventii armate.
×
Subiecte în articol: externe