x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni la cote alarmante: Autoritățile din Taiwan extind serviciul militar obligatoriu la un an

Tensiuni la cote alarmante: Autoritățile din Taiwan extind serviciul militar obligatoriu la un an

de Redacția Jurnalul    |    27 Dec 2022   •   13:00
Tensiuni la cote alarmante: Autoritățile din Taiwan extind serviciul militar obligatoriu la un an
Sursa foto: Taiwan/antena3

Autoritățile din Taiwan au decis să extindă serviciul militar obligatoriu de la patru luni la un an, a declarat președintele Tsai Ing-wen, potrivit BBC.

Decizia vine pe fondul tensiunilor tot mai mari cu China. Marți, în cadrul unei conferințe de presă, președinta Tsai Ing-wen a anunțat noi planuri de consolidare a apărării Taiwanului în cazul unui atac din partea Beijingului.

Ea a mai spus că recruții vor fi supuși unei pregătiri mai intense, împrumutând unele elemente de la americani și de la alte armate avansate. Tsai a adăugat că actualul sistem de apărare al insulei este inadecvat pentru a face față unei agresiuni din partea Chinei, care are una dintre cele mai mari armate din lume.

Armata taiwaneză s-a micșorat de la începutul anilor 1990, când toți bărbații cu vârsta de peste 18 ani trebuiau să servească în armată timp de până la trei ani. În următoarele decenii, serviciul a fost scurtat la un an și 10 luni, înainte de a fi redus și mai mult la patru luni. Noua regulă va intra în vigoare în ianuarie 2024, în aceeași lună în care Taiwanul își va alege următorul președinte.

„Aceasta este o decizie extrem de dificilă, dar, în calitate de președinte, ca șef al forțelor militare, este datoria mea inevitabilă să apăr interesele naționale și modul nostru de viață democratic. Nimeni nu dorește război, Taiwanul și poporul taiwanez sunt la fel, iar comunitatea internațională este la fel", a spus ea, adăugând că „agresiunea militară a Chinei a devenit din ce în ce mai evidentă după jocul său de război din august".

Tensiunile dintre Taipei și Beijing au crescut vertiginos în august, după o vizită pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Beijingul a răspuns prin organizarea celor mai mari exerciții militare din istorie în mările din jurul Taiwanului. Taipei a calificat aceste exerciții drept „extrem de provocatoare".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: taiwan serviciul militar