x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TENSIUNI în Asia: Două nave chineze, în apele teritoriale ale Japoniei

TENSIUNI în Asia: Două nave chineze, în apele teritoriale ale Japoniei

24 Sep 2012   •   06:11
TENSIUNI în Asia: Două nave chineze, în apele teritoriale ale Japoniei

Doua nave de patrulare ale Chinei au intrat, in aceasta dimineata, intr-o zona considerata de catre Japonia drept apele sale teritoriale, in largul insulelor disputate de cele doua tari vecine, anunta Agerpres.

Cele doua nave au trecut la 20 de kilometri de insulele Senkaku, potrivit garzilor de coasta nipone. Iar alte patru nave de patrulare chineze navigau in apropiere de limita de 22 de kilometri ce marcheaza frontiera apelor teritoriale japoneze.

Saptamana trecuta, 13 nave guvernamentale chineze au navigat cel putin patru zile in apropiere de insulele Senkaku, administrate de Tokio, dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

Tensiunea dintre cele doua state a escaladat la inceputul lunii, cand Japonia a luat decizia de a nationaliza trei dintre cele cinci insule nelocuite, despre care se spune ca ar detine importante zacaminte de hidrocarburi.

Drept urmare, zeci de mii de chinezi au participat la ample manifestatii anti-japoneze timp de mai multe zile, ce au avut loc in mai multe orase din China. De asemenea, oficialii chinezi au trimis mai multe nave de patrulare in zona insulelor disputate cu Japonia.

Iar ultimul episod al conflictului diplomatic dintre cele doua state vecine a avut loc ieri, cand China a decis "amanarea" unei ceremonii de marcare a 40 de ani de la normalizarea relatiilor dintre China si Japonia, programata pentru data de 27 septembrie.

×