x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni în creștere la frontiera comună dintre India și China

Tensiuni în creștere la frontiera comună dintre India și China

04 Aug 2017   •   11:13
Tensiuni în creștere la frontiera comună dintre India și China

China a solicitat Indiei să-și retragă trupele de la graniță pe fondul tensiunilor în creștere de la frontiera comună de lângă munții Himalaya, Bhutan, după cum relatează The Guardian. Ministrul de externe al Chinei a declarat că India a început să adune trupe și să repare străzile care aparțin Chinei, lângă regiunea muntoasă a Indiei, Sikkim.

Impasul a amplificat tensiunile dintre cei doi vecini, care împart o frontieră de 3,500 km, mari părți din aceasta fiind discutate.

„E mai mult de o lună de la incident, iar India nu numai că rămâne ilegal pe teritoriul chinez, ci și repară străzi, adună provizii și un număr mare de personal armat”, a spus ministrul de externe din Beijing. „Asta, cu siguranță, nu înseamnă pace.”.

La începutul lunii iunie, potrivit interpretărilor chineze ale evenimentului, trupele indiene au trecut în regiunea chineză Donglang și au început lucrările la drumul de lângă platou. Trupele din ambele părți s-au confruntat în apropierea unei văi controlate de China, care separă India de aliatul ei, Buhtan, și oferă Chinei acces la așa-numita regiune Chicken`s Neck, o bucată mică de pământ care leagă India de regiunile sale izolate din nord-est.

India a avertizat China că aceste construcții ale străzilor din apropierea frontierei comune vor avea implicații serioase.

Premierul Indiei, Narendra Modi, va vizita China în septembrie pentru un summit al liderilor din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

×