Pentru a "creşte sensibilizarea publicului larg cu privire la revizionismul turc", Ministerul grec de Externe a publicat mai multe hărți din 1923 care arată "în mod frapant şi convingător acţiunile şi revendicările unilaterale şi ilegale ale Turciei".
Autoritățile grecești acuză Ankara că a început o explorare "ilegală" a petrolului din nordul Mării Egee în 1973 iar în anii 80 a încercat "uzurparea" zonei de salvare maritimă (SAR) administrată de Grecia, pentru ca, în anii 1990, să aducă în discuţie insulele greceşti nelocuite numindu-le "zone gri".
De cealaltă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi alţi înalţi oficiali turci şi-au înmulţit criticile la adresa Greciei, care şi-a consolidat acordurile de apărare cu Franţa şi SUA.
"Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să stea departe de visele, retorica şi acţiunile sale care riscă să conducă la rezultate pe care ea le va regreta, cum a fost cazul în urmă cu un secol", a transmis Erdogan, pe Twitter.
Grecii sărbătoresc în acest an "Catastrofa de la Smirna", actualul oraş Izmir din Turcia. În anul 1922 a avut loc un incendiu care a cuprins cartierele creştine şi a provocat exodul a zeci de mii de greci.
Totodată, Ankara a anunțat suspendarea viitoarelor întâlniri bilaterale cu Grecia, acuzând-o că trimite trupe militare pe insule, încălcând tratatele de pace din cele două războaie mondiale.
"Veniţi-vă în fire. Ar trebui să dezarmaţi insulele. Nu glumesc", a spus Erdogan. şeful statului turc în cursul zilei de joi, într-o nouă salvă împotriva Greciei", a acuzat Erdogan.
Atena a transmis că aceste trupe se află pe insulă ca ripostă la sporirea prezenței militare a Turciei, respectiv cazărmi, avioane și nave de debarcare, pe coasta opusă. Totodată, șeful diplomației grecești acuză Ankara de doctrina strategică a "patriei albastre", care revendică o mare parte a Mării Egee, constituie o încălcare a dreptului internaţional şi o ameninţare la adresa păcii în regiune.