x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni în Mediterană. Turcia avertizează Grecia în privința extinderii apelor teritoriale

Tensiuni în Mediterană. Turcia avertizează Grecia în privința extinderii apelor teritoriale

30 Aug 2020   •   16:00
Tensiuni în Mediterană. Turcia avertizează Grecia în privința extinderii apelor teritoriale

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat sâmbătă că orice acţiune din partea Greciei vizând extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război, scrie Mediafax

„Nu o pot extinde până la 12 mile. Decizia luată de Adunarea noastră cu ani în urmă este valabilă. Acest lucru ar putea cauza război”, a declarat Mevlut Cavusoglu pentru canalul de ştiri A Haber.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a mai spus că guvernul intenţionează să depună un proiect de lege pentru extinderea apelor teritoriale ale Greciei în Marea Ionică, a anunțat cotidianul grec Ekathimerini.

În viitor, Grecia ar putea extinde şi apele teritoriale în alte zone maritime, a adăugat el.

Referindu-se la sprijinul Franţei pentru Grecia în estul Mediteranei, Cavusoglu a spus că Franţa joacă pentru conducerea Europei. „Franţa vrea să creeze o forţă de securitate a UE împotriva NATO. NATO este unul dintre obiectivele actualei escaladări”.

Grecia a încheiat anterior acorduri cu Egiptul, Israelul şi Ciprul grec. Acestea sunt mişcări politice împotriva Turciei, dar nu sunt fezabile, a menţionat Cavusoglu despre recentul acord maritim dintre Grecia şi Egipt.

„Acesta este platoul nostru continental, iar aprobarea ambelor state nu ar schimba prea mult pentru noi”, a adăugat el.

Grecia a contestat explorarea energetică actuală a Turciei în estul Mediteranei.

Turcia - ţara cu cea mai lungă coastă de pe Marea Mediterană - a trimis nave de foraj pentru explorarea energiei pe platforma continentală, spunând că Turcia şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) au drepturi în regiune.

Dialogul pentru partajarea echitabilă a acestor resurse va fi un câştig pentru toate părţile, spun oficialii turci.

De asemenea, Turcia a criticat Atena pentru că a solicitat sprijinul UE pentru blocarea explorării energetice legitime a Ankarei.

 

×
Subiecte în articol: turcia grecia marea ionica