x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni puternice între Washington și Kabul

Tensiuni puternice între Washington și Kabul

15 Mar 2019   •   13:35
Tensiuni puternice între Washington și Kabul

Un consilier apropiat preşedintelui afgan Ashraf Ghani a provocat joi un început de criză diplomatică cu SUA, după ce a criticat vehement negocierile de pace între Washington şi talibani şi mai ales 'ambiţia personală' a emisarului american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, comentează AFP. 

'Nu ştim ce se întâmplă. Nu există suficientă transparenţă', a declarat mai multor media americane consilierul afgan pentru securitate naţională Hamdullah Mohib în cadrul unei vizite la Washington. 'Suntem informaţi ultimii', a remarcat el. 

Acest înalt responsabil afgan a fost apoi 'convocat' de către nr.3 din Departamentul de Stat, David Hale, care a 'respins' criticile acestuia despre 'abordarea americană a reconcilierii' în Afganistan, a indicat un purtător de cuvânt al diplomaţiei SUA, Robert Palladino. 

În discuţie: convorbirile directe între guvernul american şi talibani care au început în vara anului 2018 la Doha şi a căror ultimă rundă s-a încheiat marţi. 

La finalul precedentelor runde de negocieri, Zalmay Khalilzad s-a deplasat în mai multe rânduri la Kabul pentru a informa guvernul afgan, dar marţi însă a revenit direct la Washington. 

Autorităţile de la Kabul nu participă la negocieri în acest stadiu, întrucât insurgenţii au refuzat să vorbească întotdeauna cu un guvern pe care îl consideră o marionetă a americanilor. 

Dincolo de formă, înaltul responsabil afgan a criticat într-o manieră neobişnuită intenţiile americane. 

Negociatorul american a vorbit marţi de 'progrese reale', evocând un 'acord preliminar' privind 'garanţiile' pe care talibanii trebuie să le ofere în ceea ce priveşte combaterea terorismului şi cu privire la 'retragerea trupelor americane', precizând că atât calendarul, cât şi măsurile detaliate urmează să fie 'finalizate'. 

'Suntem bucuroşi să auzim că există progrese', a spus Hamdullah Mohib, dar 'avem sentimentul că, dacă există un acord, este un acord rău', a adăugat el. Responsabilul afgan a spus că se teme că singura intenţie a talibanilor este de a obţine legitimitate ca interlocutori ai Statelor Unite după mai bine de 17 ani de război. 

Totodată, consilierul afgan l-a criticat pe emisarul american Zalmay Khalilzad, născut în Afganistan. 'El are ambiţii cu privire la Afganistan. A dorit să candideze la preşedinţie de două ori', a spus Hamdullah Mohib. 

'Impresia în Afganistan' este că 'poate aceste discuţii au scopul de a institui un guvern de tranziţie, iar el (Khalilzad) să devină vicerege', a denunţat acesta, acuzându-l pe emisarul american că 'ţine de o parte un aliat şi un partener'.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: washington kabul tensiuni