x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni SUA-China: Donald Trump blochează acordul comercial. Beijingul acuzat de alianță cu Partidul Democrat

Tensiuni SUA-China: Donald Trump blochează acordul comercial. Beijingul acuzat de alianță cu Partidul Democrat

19 Aug 2020   •   11:09
Tensiuni SUA-China: Donald Trump blochează acordul comercial. Beijingul acuzat de alianță cu Partidul Democrat

Preşedintele american Donald Trump a anunţat anularea discuțiilor comerciale cu China din cauza pandemiei de coronavirus. În urmă cu câteva zile a fost amânată o revizuire programată a Fazei 1 din acordul comercial, transmite DPA.

"Nu vreau să discut cu ei acum. Pentru ce au făcut acestei ţări şi lumii nu vreau să vorbesc cu China chiar acum. Ar fi trebuit să oprească răspândirea coronavirusului, aşa ar fi fost corect. Am anulat discuţiile cu China", a declarat acesta.

Poziția șefului de la Casa Albă vine la o zi după ce a apreciat vânzarea de produse agricole către China, iar consilierul pe probleme comerciale, Peter Navarro, a spus că Faza 1 a acordului este pe drumul cel bun.

Relațiile dintre cele două țări au devenit încordate după alegerea lui Donald Trump, în mare parte pe probleme comerciale și a unor neînțelegeri privind proprietatea intelectuală. Acestea s-au agravat după izbucnirea pandemiei de COVID-19.

China și SUA începuseră tratativele la Faza 1 a unui acord comercial bilateral, în luna ianuarie 2020, prin care se stipula achiziționarea de către China a unei mari cantități de produse agricole și alte bunuri din Statele Unite, însă Beijinul nu poate satisface aceste cerințe din cauza epidemiei.

Consilierul Peter Navarro a lăudat exporturile americane către China, dar a acuzat autoritățile de la Beijing de alianță cu Partidul Democrat pentru înlăturarea de la putere a actualului președinte american.

Tensiunile dintre cele două state au crescut din  cauza autonomiei Hong Kong-ului, atitudinii Beijingului asupra minorităților etnice, expansiunii militare chineze în Marea Chinei de Sud, acuzațiilor Casei Albe de acces la informații SUA prin companiile chineze de tehnologie, blocarea rețelei chineze 5G a companiei  Huawei.
 

×