x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tentativă de atentat la inaugurarea pomului de Crăciun în Portland

Tentativă de atentat la inaugurarea pomului de Crăciun în Portland

27 Noi 2010   •   12:49

Forţele de ordine americane au împiedicat producerea unui atentat care viza detonarea unei maşini-capcană vineri seară, în timpul ceremoniei de inaugurare a pomului de Crăciun din Portland, statul Oregon, au anunţat sâmbătă surse oficiale, citate de AFP.
   
Departamentul american al Justiţiei a precizat că principalul suspect este Mohamed Osman Mohamud, în vârstă de 19 ani, american naturalizat de origine somaleză.
   
Mohamud a fost arestat de FBI şi poliţia din Portland vineri, în jurul orei locale 17.40 (sâmbătă, 2.40, ora României), după ce a încercat să detoneze o camionetă, despre care credea că este încărcată cu explozibili şi care era parcată în apropierea locului de desfăşurare a ceremoniei.
   
Oficialii americani au precizat că publicul nu a fost în pericol în nici un moment, deoarece dispozitivul exploziv nu putea produce o deflagraţie.
   
Mohamed Osman Mohamud era supravegheat de mai mult timp de forţele de ordine americane. În august 2009, el a corespondat cu un contact din străinătate, bănuit de implicare în activităţi teroriste şi localizat într-o provincie pakistaneză.
   
În decembrie 2009, Mohamud intenţiona să plece în Pakistan pentru a se alătura jihadului şi, în lunile următoare, a încercat de mai multe ori, fără succes, să-şi contacteze partenerul.
  
În iunie, el a fost contactat de agenţi FBI care s-au prezentat drept complici ai acestuia. Mohamud şi un agent FBI s-au întâlnit la Portland în iulie, când tânărul a declarat că a scris pentru revista online Jihad Recollections, susţinând violenţa împotriva celor care nu sunt musulmani. Ulterior, el a afirmat că visa încă de la vârsta de 15 ani să participe la jihad şi a şi identificat un posibil obiectiv - ceremonia de inaugurare a bradului de Crăciun de la Portland.
   
Dispozitivul exploziv pe care intenţiona să-l detoneze era inofensiv, însă "ameninţarea a fost reală", deoarece ancheta a demonstrat că Mohamud avea intenţia să comită un atentat pe scară foarte largă, a declarat Arthur Balizan, agent special al FBI.

×