x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tentativă de lovitură de stat eşuată în Turcia: 103 generali şi amirali, arestaţi

Tentativă de lovitură de stat eşuată în Turcia: 103 generali şi amirali, arestaţi

18 Iul 2016   •   12:31
Tentativă de lovitură de stat eşuată în Turcia: 103 generali şi amirali, arestaţi

Cel puţin 103 generali şi amirali turci au fost arestaţi în cadrul anchetei asupra loviturii de stat eşuate în Turcia, relatează luni AFP, citând agenţia de presă Anadolu.

Potrivit Anadolu, care oferă o listă detaliată cu numele persoanelor reţinute, aceştia sunt ofiţeri superiori care provin din armata aerului, terestră şi marină din toată ţara. Ei sunt suspectaţi că au luat parte la puciul eşuat, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi s-a soldat cu cel puţin 290 morţi, conform unui bilanţ oficial.

Aceeaşi agenţie de presă turcă informase duminică seara despre arestarea a 70 de generali şi amirali, printre care figurează fostul comandant al aviaţiei militare, generalul Akin Ozturk, suspectat că ar fi unul dintre organizatorii tentativei de lovitură de stat.

Autorităţile turce îşi înmulţesc raziile, arestând militari şi magistraţi suspectaţi că ar fi apropiaţi predicatorului Fethullah Gulen, ex-aliat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan care îl acuză că este instigatorul puciului.

Erdogan a declarat duminică că va elimina "virusul" răzvrătirii din toate instituţiile statului.

Comunitatea internaţională a avertizat Turcia împotriva tentaţiei unei represiuni generalizate.

În total, armata turcă numără 359 de generali şi amirali, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

În prezent, se ştie despre arestarea a peste 6.000 de persoane, deopotrivă militari şi magistraţi. Totodată, peste 8.000 de angajaţi ai poliţiei au fost eliberaţi din funcţii în întreaga ţară.

Sursa: AGERPRES

×