x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Terenurile de vânătoare inuite Aasivissuit-Nipisat incluse de UNESCO în patrimoniul mondial

Terenurile de vânătoare inuite Aasivissuit-Nipisat incluse de UNESCO în patrimoniul mondial

01 Iul 2018   •   14:30
Terenurile de vânătoare inuite Aasivissuit-Nipisat incluse de UNESCO în patrimoniul mondial

Terenurile de vânătoare inuite Aasivissuit-Nipisat din Groenlanda au fost incluse sâmbătă de UNESCO pe lista patrimoniului mondial, au anunţat autorităţile daneze şi Comitetul pentru patrimoniu mondial UNESCO reunit în capitala statului Bahrain, informează AFP. 

Aceste terenuri, situate la nord de cercul polar, ''ocupă o suprafaţă de peste 4.000 de kilometri pătraţi (...) şi cuprind zone rurale, lacuri, un fiord şi o parte din calota glaciară'', se precizează într-un comunicat al administraţiei monumentelor istorice din Danemarca. 

Este vorba despre cel de-al treilea sit groenlandez înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. 

Groenlanda, care, în daneză, înseamnă ''pământ verde '', este mărginită pe trei sferturi din ţărmurile sale de Oceanul Arctic şi acoperită în proporţie de 85% de gheaţă. 

Cei 55.000 de locuitori ai acestui teritoriul autonom danez sunt în proporţie de peste 90% inuiţi proveniţi din Asia Centrală. Efectele încălzirii climatice le afectează cultura tradiţională şi le grăbeşte exodul către cele câteva oraşe din zonă. 

Înscrierea în patrimoniul mondial UNESCO aduce ''o importantă recunoaştere internaţională frumuseţii naturii din aceste locuri şi a culturii care o însoţeşte'', a declarat ministrul groenlandez al Culturii, Vivian Motzfeldt, citată în comunicat. 

Teritoriul Aasivissuit-Nipisat conţine vestigiile a 4.200 de ani de istorie a umanităţii, în special descoperirile arheologic ale culturilor paleo-inuită şi inuită, a subliniat UNESCO în comunicatul de presă. 

''Este un peisaj cultural modelat de modul de existenţă al populaţiei bazat pe vânătoarea animalelor marine şi terestre, migraţia sezonieră şi un patrimoniu cultural imaterial bogat şi conservat, legat în special de climat, de navigaţie sau de medicină'', se mai precizează în comunicat. 

Comitetul pentru patrimoniu mondial UNESCO, reunit în perioada 24 iunie - 4 iulie în capitala statului Bahrain, Manama, examinează 30 de dosare de candidatură în vederea înscrierii sau retragerii de pe Lista patrimoniului mondial sau Lista bunurilor de patrimoniu periclitate.

AGERPRES

×