x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TEROARE ÎN MAGAZINELE DIN PARIS/Bombe pentru Moş Crăciun

TEROARE ÎN MAGAZINELE DIN PARIS/Bombe pentru Moş Crăciun

de Sînziana Stancu    |    17 Dec 2008   •   00:00

O grupare numită Frontul Revoluţionar Afgan a revendicat amplasarea "mai multor bombe" în magazinul de lux Printemps, din Paris, cerând retragerea trupelor franceze din Afganistan.



Cinci dinamite sub formă de batoane au fost descoperite ieri în toaleta bărbaţilor de la etajul al treilea al magazinului parizian "Printemps", informează 20 minutes. Ministrul de Interne francez, Michelle Alliot-Marie, care s-a deplasat la faţa locului, a declarat că "batoanele de dinamită, relativ vechi, nu erau operaţionale". Locul dispozitivului exploziv era precizat într-o scrisoare de revendicare a pretinsei grupări afgane, necunoscută până acum în Franţa, "Frontul Revoluţionar Afgan". Dinamitele nu erau conectate la detonator.

AMENINŢARE REALĂ
Scrisă într-o franceză aproximativă, scrisoarea conţinea ameninţări cu bombă la adresa francezilor în cazul în care autorităţile de la Paris nu îşi vor retrage trupele din Afganistan. "Acest mesaj să ajungă la preşedintele Republicii voastre: el să-şi retragă trupele din ţara noastră înainte de luna februarie 2009, iar dacă nu, vom trece la acţiune şi ne vom răzbuna pe marile voastre magazine de capitalişti, fără să vă mai avertizăm!", scria în scrisoare. Fostul director de Cercetări de la Şcoala specială militară Saint Cyr, Mathieu Guidčre, a declarat publicaţiei 20 minutes că "ameninţarea vine din Afganistan" şi că "pare plauzibilă". Un specialist în cercetări strategice, Bruno Tertrais, a afirmat că "e necesară prudenţă maximă faţă de identitatea autorilor acestei ameninţări, pentru că poate fi o mască pentru o altă organizaţie de tip jihad". Oricum, mai mulţi specialişti au afirmat că nici ameninţarea, nici metoda nu sunt specifice grupărilor islamiste.

DIN INTERIOR
Unul dintre experţi, Claude Monniquet, preşedintele Centrului European de informaţii strategice, e de părere că ameninţarea ar putea veni mai degrabă chiar din interiorul ţării, de la vreo grupare de extremă-stânga. "Mai degrabă ar fi o grupare de extremă-stânga, care obişnuieşte să avertizeze înainte de comiterea unui atentat. În nici un caz, islamiştii nu procedează aşa. Ar putea veni chiar de la extrema-stângă franceză", a estimat el. Un alt specialist în chestiuni de strategie, Eric Denece, a declarat pentru France Info că toată atitudinea şi acţiunea grupării necunoscute "denotă primitivism şi muncă de amator. Niciodată, teroriştii adepţi ai Jihadului nu ameninţă cu un atentat. Ei trec direct la acţiune". Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, al cărui mandat semestrial la preşedinţia UE se încheie la 1 ianurie 2009, şi-a reafirmat ieri voinţa de a manifesta "fermitate" faţă de terorism şi a făcut apel la "vigilenţa" fiecăruia faţă de un eventual atentat terorist pe teritoriul francez.

×
Subiecte în articol: externe