x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroare la Londra - Haos in cer si pe pamant

Teroare la Londra - Haos in cer si pe pamant

de Anca Aldea    |    11 Aug 2006   •   00:00
Teroare la Londra - Haos in cer si pe pamant

Londra a fost ieri in centrul aten-tiei, dupa ce autoritatile britanice au anuntat dejucarea unui "com-plot terorist de dimensiune mondi-ala". Acesta viza cel putin sase avioane de pasageri si, daca ar fi reusit, ar fi provocat pierderea unui numar considerabil de vieti. Chiar si dejucat, complotul a provocat haos in spatiul aerian european si a blocat pasagerii pe aeroporturile londoneze.

Alerta terorista la Londra. Ieri-dimineata, Politia britanica a dejucat un atentat terorist de amploare, care viza "asasinate in masa, la scara mondiala", si care implica "un mare numar de persoane", a declarat seful Departamentului antiterorism, Peter Clarke.

Dupa o investigatie de cateva luni, Politia britanica a anuntat ieri arestarea a cel putin 24 de persoane suspectate de implicare intr-un complot terorist de amploare, care viza aruncarea in aer a mai multor avioane comerciale in timpul zborului dinspre aeroporturile britanice catre cele din Statele Unite. Scotland Yard-ul a operat arestarile in zona Londrei si a orasului Birmingham, dupa o investigatie comuna a Politiei si a serviciilor secrete. Suspectii retinuti in noaptea de miercuri spre joi sunt cetateni britanici tineri, de origine britanica, au precizat surse oficiale americane. Parte din arestari au fost operate, potrivit unor surse, intr-un cartier londonez in care traieste cel mai mare numar de cetateni arabi.

HAOS. Planul teroristilor consta in detonarea mai multor bombe de mana, in timp ce mai multe avioane cu pasageri se aflau in aer, deasupra unor orase britanice si americane, informeaza site-ul Agentiei Sky News, citand surse oficiale de la Londra. Bombele, despre care Politia crede ca ar fi fost explozive lichide pe care detectoarele cu raze X din aeroport nu le-ar fi detectat, aveau sa fie ascunse in recipiente si apoi in bagajele de mana.

TRANSPARENTA. Calatorii au circulat ieri cu pasapoartele in punga

Serviciile de securitate au ridicat gradul de alerta de la "sever" la cel mai inalt nivel - "critic" (portocaliu), ceea ce inseamna ca un atac terorist era iminent. Pasagerii aflati pe toate aeroporturile britanice au fost informati ca zborurile au fost amanate sau anulate. Heathrow si-a suspendat temporar toate zborurile. Compania British Airways a suspendat pana la ora 14:00 GMT (17:00, ora Romaniei) toate zborurile nationale si europene cu decolare sau aterizare pe Heathrow.

Germania, Spania si Belgia au anulat toate zborurile spre si dinspre Londra. La punctele de control, toate bagajele au fost cercetate minutios, "chiar si laptele praf al sugarilor", dupa cum a declarat, pentru Realitatea TV, un redactor al BBC. Ministerul britanic al Transporturilor a interzis pasagerilor sa mai urce la bordul avioanelor cu bagaje de mana, ci doar cu port-documentele si portofolele, in pungi de plastic transparente. Nici sticlele de apa nu au mai fost permise o anumita perioada de timp la bordurile avioanelor. Masuri similare au fost luate si pe aeroporturile americane.

DRASTIC. La bordul avioanelor nu a mai fost voie cu sticle cu apa

Avioanele companiilor americane United Airlines, Continental Airlines si American Airlines se numarau printre tintele vizate de atentatele dejucate, a declarat un oficial, citat de Reuters. Serviciile de informatii americane au confirmat ca planurile atentatelor implicau explozibili lichizi sofisticati care urmau sa fie adusi la bordul avioanelor, iar detonatoarele dispozitivelor ar fi urmat sa fie disimulate probabil in ceasuri, laptopuri sau calculatoare. Washingtonul a anuntat ridicarea starii de alerta la "inalt" (portocaliu).

BLAIR, IN VACANTA. Coincidenta sau nu, evenimentele de ieri s-au petrecut in timp ce premierul britanic, Tony Blair, se afla in prima sa zi de vacanta, in Insulele Caraibe. Blair l-a informat pe presedintele american, George W. Bush, cu privire la operatiunile Politiei si serviciilor secrete britanice. Bush aflase cel putin de duminica despre existenta unui complot terorist care viza avioane ce efectuau curse intre Marea Britanie si Statele Unite. Evenimentele de la Londra au determinat o scadere a pretului petrolului la 74 $ pe baril.

Alerta terorista de ieri survine la 13 luni de la atacurile din reteaua de transport londoneza, soldate cu moartea a 52 de persoane.

STRICTUL NECESAR
"Nu putem lua nimic la noi, la bordul avionului, cu exceptia portofelelor, pasapoartelor si medicamentelor" - Dana Cojocaru-Ivoska, pasager la Heathrow

PLANIFICAT
"Astfel de atentate nu sunt organizate de pe o zi pe alta" - Surse citate de Reuters

LAPTOP UTIL
"Intr-un laptop poate fi transportat suficient explozibil ca sa arunci in aer un avion. Bagajele din cala pot fi cercetate in amanuntime, dar cele de mana nu" - Paul Beaver, expert in terorism

INVESTIGATIA
"Dispozitivele explozive au fost construite in Marea Britanie si urmau sa fie transportate catre aeroporturile britanice. Reuniunile, calatoriile, miscarile, cheltuielile si dorintele unui grup mare de persoane din Marea Britanie si din strainatate au facut obiectul unei supravegheri foarte stricte" - Peter Clarke, seful Departamentului antiterorism

MASURI TAROM
Activitatea liniilor aeriene si a aeroporturilor europene a fost perturbata ieri. Mai toate companiile din Europa si-au anulat zborurile catre Londra, cu exceptia celor rusesti. Surse citate de RIA Novosti au declarat ieri ca nici o companie aeriana rusa nu si-a suspendat cursele spre Londra. Cursa TAROM de la Bucuresti la Londra, care urma sa decoleze la ora 10:00 si sa aterizeze pe Heathrow la 11:30, a fost anulata, iar cea anuntata pentru azi-dimineata se afla ieri in grafic, se arata intr-un comunicat al Tarom. Pasagerii cursei spre Londra, care foloseau Aeroportul Heathrow ca punct de tranzit, au fost rerutati pana la destinatia finala, iar cei care au dorit sa calatoreasca pe o alta destinatie operata de TAROM au fost imbarcati. Operatorul a anuntat totodata interzicerea bagajelor de mana in timpul zborurilor spre Marea Britanie, acestea urmand sa fie impachetate in pungi de plastic si transportate in cala aeronavei. TAROM le-a cerut pasagerilor sa aiba in bagajul de mana doar strictul necesar, cum ar fi medicamentele.

AMPRENTA BIN LADEN
Expertul in terorism Paul Beaver a declarat pentru Reuters ca o implicare a retelei Al-Qaida nu poate fi exclusa. "In ultimele doua luni, reteaua a promis ca se va razbuna pe operatiunile lansate de britanici si de americani in Irak si Afganistan, prin atacarea unor avioane britanice si americane", spune Beaver. De altfel, surse de la Londra au afirmat ca Politia a dejucat in ultimii ani cel putin patru atentate organizate de Al-Qaida. Ipoteza este sustinuta si de expertul Rohan Gunaratna, care declara: "Singura grupare care are intentia si mijloacele de a planifica atacuri coordonate de o asemenea amploare este Al-Qaida si celulele care-i impartasesc ideologia".
×
Subiecte în articol: externe londra