x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Terorist IRA în tinereţe, om de afaceri respectabil în prezent

Terorist IRA în tinereţe, om de afaceri respectabil în prezent

05 Aug 2009   •   00:00

Printr-un incredibil concurs de împrejurări, secretul lui Sean O'Neill, un respectat om de afaceri din Statele Unite, a ieşit la iveală. Pentru că nu a mărturisit atunci când a emigrat în SUA că a fost membru IRA, el riscă 146 de ani de închisoare, relatează Le Figaro.



Secretul său bine păstrat de peste 23 de ani a ieşit la iveală din cauza fiului său, într-o seară când s-a îmbătat cumplit. Prăbuşirea lui Sean O'Neill, respectat om de afaceri din Pennsylvania, a avut un mare ecou în presa anglo-saxonă şi în comunitatea americano-irlandeză de pe coasta de est. Sean O'Neill, originar din ţinutul Tyrone, Irlanda de Nord, riscă 146 de ani de închisoare, 4 milioane de dolari amendă şi expulzarea din Statele Unite după executarea pedepsei sau în caz de achitare, pentru că nu a declarat serviciilor de imigrare că, în tinereţe, a participat la gruparea teroristă IRA (Armata Republicană Irlandeză).

Sean O' Neill era până nu demult întruparea perfectă a visului american. A venit din Irlanda de Nord în SUA în 1983, când avea 23 de ani şi niciun ban. A făcut avere în domeniul restaurantelor şi al construcţiilor. El era proprietarul unui restaurant foarte cotat din Philadelphia, al unei luxoase reşedinţe, precum şi a mai multor case de pe coasta de est a Statelor Unite şi în Irlanda, scrie şi Times. Această ascensiune socială a fost brusc oprită în septembrie 2006, când Sean O'Neill a plecat în week-end cu soţia sa, lăsându-i pe doi din cei trei copiii ai săi să aibă grijă de casă.

Fiul său, Sean O'Neill Jr, organizează o mare petrecere. Tânărul de 17 ani bea mult - de două ori peste limita legală pentru un adult. În cursul unui joc, el trage cu revolverul tatălui său, ascuns sub o saltea, în cel mai bun prieten al său şi-l omoară. În urma percheziţiilor, poliţiştii descoperă alte patru arme neînregistrate, un amortizor fără număr de serie şi acte oficiale care demonstrau că Sean O'Neil Sr a fost arestat de mai multe ori în tinereţe de poliţia din Belfast. Poliţiştii scot la iveală, mai ales, o fotografie arătându-l pe Sean, în tinereţe, alături de Gerry Adams, fost membru presupus al IRA şi actual şef al partidului naţionalist irlandez Sinn Fein.

Aceste descoperiri au stârnit curiozitatea poliţiştilor. Anchetatorii află că omul de afaceri a fost închis la vârsta de 17 ani din cauză că a aderat la Fianna Éireann, mişcarea de tineret a IRA, şi că a ascuns acest detaliu atunci când a emigrat în SUA, deoarece ştia că nu i s-ar fi permis intrarea în ţară. A fost şi bigam, căsătorindu-se cu mama copiilor săi, Eilenn, în timp ce era încă legat de americana cu care se căsătorise de formă pentru a obţine 'green card'-ul. Omul de afaceri a ascuns 200.000 de dolari şi i-a plătit la negru pe unii din angajaţii săi. De asemenea, a pretins de mai multe ori că este de naţionalitate americană pentru a putea achiziţiona arme, potrivit ziarului Guardian. Conform publicaţiei engleze, Sean O'Neill ar fi pretins chiar că este născut în Texas pentru a putea vota în 1985 la alegerile locale.

La început, omul de afaceri nu a recunoscut absolut nimic acuzându-i pe anchetatori de atitudine anti-irlandeză şi anti-catolică, dar în cele din urmă, în aprilie, s-a hotărât să pledeze vinovat, deoarece soarta s-a întors împotriva familiei sale. După ce a beneficiat de câteva luni de libertate condiţionată, Sean Jr s-a întors în închisoare pentru că nu a respectat condiţiile de control judiciar. Sora sa Roisin riscă să stea şi ea la închisoare deoarece a condus în stare de ebrietate şi a lovit mortal o bătrână, în toamna lui 2008. 'Problemele mele judiciare nu mă preocupă atât de mult în raport cu ce suferă copiii mei', a afirmat Sean O'Neill pentru ziarul Belfast Sunday. Omul de afaceri, care a fost pus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 1,2 milioane de dolari, va fi judecat la 8 octombrie.

×
Subiecte în articol: externe