x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hamas s-a antrenat doi ani în văzul lumii pentru atacul asupra Israelului

Hamas s-a antrenat doi ani în văzul lumii pentru atacul asupra Israelului

de Şerban Mihăilă    |    10 Oct 2023   •   07:00
Hamas s-a antrenat doi ani în văzul lumii pentru atacul asupra Israelului

Printr-o campanie minuțioasă de disimulare, Israelul a fost prins cu garda jos în momentul în care membrii grupării extremiste islamice Hamas au lansat atacul lor devastator, permițând unei forțe care folosește buldozere, deltaplane și motociclete să surprindă și să înfrunte cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu. Serviciile de informații israeliene – considerate la un moment dat cele mai eficiente din lume – au fost duse de nas, după doi ani de tertipuri din partea organizației teroriste din Fâșia Gaza, care a păstrat un secret total asupra planurilor sale militare și a reușit să convingă statul evreu că nu dorește să mai lupte. După asaltul de sâmbătă, cea mai gravă breșă în apărarea Israelului de la războiul din 1973, șefii comunității de informații de la Ierusalim își pun cenușă în cap și jură să distrugă Hamas. 

În timp ce statul evreu era indus în eroare și credea că, după ce a oferit stimulente economice muncitorilor din Gaza îi poate ține în frâu pe liderii Hamas - sătui deja de confruntările militare -, membrii grupării radicale erau antrenați și instruiți, deseori în văzul israelienilor.

Dezvăluirea a fost făcută de o sursă apropiată de Hamas, care a furnizat multe dintre detaliile atacului și ale pregătirii acestuia. Toate aceste informații, obținute de Reuters, alături de altele, furnizate sub protecția anonimatului de trei surse din cadrul structurii de securitate a Israelului, au contribuit la reconstituirea operațiunii militare palestiniene de către agenția de știri cu sediul la Londra.

9/11 al israelienilor

„Hamas a dat Israelului impresia că nu este pregătit să lupte.”, a afirmat sursa apropiată de Hamas, descriind planurile pentru cel mai surprinzător atac de la Războiul de Yom Kippur, atunci când Egiptul și Siria au surprins statul evreu, obligându-l să lupte pentru supraviețuirea sa.

„În ultimele luni, Hamas a folosit o tactică de informații fără precedent pentru a induce în eroare Israelul, dând în mod public impresia că nu este dispusă să intre într-o luptă sau confruntare cu Israelul. Între timp, însă, gruparea se pregătea pentru această operațiune masivă.”, a declarat sursa citată.

De cealaltă parte, Israelul recunoaște că a fost prins cu garda jos de atacul programat să coincidă cu cea de-a 50-a aniversare a unui alt război neprevăzut, atunci când vecinii arabi ai statului evreu au lansat un atac-surpriză asupra Israelului, în Yom Kippur, cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc, la 6 octombrie 1973.

„Ne-au prins. Acesta este 9/11 al nostru!”, a recunoscut maiorul Nir Dinar, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului, referindu-se la bilanțul negru al atacului terorist al Hamas, soldat cu peste 700 de morți și zeci de ostatici în rândul israelienilor „Ne-au surprins, venind rapid din mai multe locuri - atât din aer, cât și de la sol și de pe mare.”, a adăugat el.

La rândul lui, Osama Hamdan, reprezentantul Hamas în Liban, a declarat pentru Reuters că atacul a arătat că palestinienii au voința să-și atingă obiectivele, „indiferent de puterea și de capacitățile militare ale Israelului”.

Pregătiri sub ochii inamicului

Într-unul dintre cele mai șocante aspecte ale pregătirilor pentru atac, Hamas a construit o imitație a unei așezări israeliene în Gaza, iar insurgenții săi au exersat acolo desanturi militare și s-au antrenat pentru a o lua cu asalt, a mai dezvăluit sursa apropiată de gruparea islamistă, adăugând că luptătorii extremiști au făcut chiar și înregistrări video în timpul acestor manevre.

„Israelul le-a văzut, cu siguranță, dar a fost convins că Hamas nu dorește să intre într-o confruntare!”, a mai spus sursa citată de Reuters. 

Între timp, Hamas s-a străduit să convingă Israelul că principala sa preocupare era să se asigure că palestinienii din Gaza, o fâșie îngustă de pământ, cu peste două milioane de locuitori, au acces la locurile de muncă de peste graniță și, în consecință, nu avea niciun interes să înceapă un nou război. 

„Hamas a reușit să construiască o imagine solidă, prin care să arate că nu este pregătită pentru o lovitură militară asupra Israelului.”, a mai arătat aceeași sursă.

De la războiul din 2021 cu Hamas, Israelul a încercat să asigure un nivel de stabilitate economică în Gaza. Autoritățile de la Ierusalim au oferit numeroase stimulente, inclusiv mii de permise de muncă, pentru ca locuitorii din acest teritoriu sărac să poată lucra în Israel sau în Cisiordania, acolo unde salariile în construcții, agricultură sau servicii pot fi de 10 ori mai mari decât în Fâșia Gaza.

„Am crezut că, dacă ei vin să muncească și aduc bani în Gaza, se va instala aici un anumit nivel de calm. Ne-am înșelat!”, a mărturisit un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene.

O altă sursă militară israeliană a recunoscut, de asemenea, că serviciile de securitate ale Israelului au fost păcălite de Hamas. „Ne-au făcut să credem că vor bani și, de fapt, în tot acest timp, ei erau implicați în exerciții de luptă și antrenamente, până când s-au dezlănțuit!”, a precizat sursa citată.

Un alt tertip utilizat în ultimii doi ani a fost acela că Hamas s-a abținut de la operațiuni militare împotriva Israelului, chiar și atunci când o altă grupare armată radicală cu sediul în Gaza, cunoscută sub numele de Jihadul Islamic, lansa o serie de acțiuni proprii sau atacuri cu rachete.

Și-a indus în eroare și adepții

Reținerea de fațadă, de care a dat dovadă Hamas, a atras critici publice din partea unor susținători. Acestea erau însă menite să creeze impresia că gruparea radicală are preocupări de ordin economic și nu se gândește la un nou război, a mai spus sursa citată.

În Cisiordania, controlată de președintele palestinian Mahmoud Abbas și de grupul său Fatah, au existat persoane care au ironizat Hamas pentru că devenise o organizație lipsită de aplomb. Într-o declarație dată publicității în iunie 2022, Fatah i-a acuzat pe liderii Hamas că au fugit în capitalele arabe pentru a trăi „în hoteluri și vile luxoase”, lăsându-și poporul în sărăcie în Gaza.

O a doua sursă de securitate israeliană a declarat că a existat o perioadă în care Israelul credea că liderul mișcării din Gaza, Yahya Al-Sinwar, era mult mai preocupat de gestionarea teritoriului său „decât de uciderea evreilor”. Concomitent, Israelul nu mai era atât de atent la activitatea Hamas, în timp ce exercita presiuni pentru un acord de normalizare a relațiilor cu Arabia Saudită, a adăugat aceeași sursă.

În plus, Israelul s-a mândrit multă vreme cu capacitatea sa de a se infiltra și de a monitoriza grupurile islamiste. În consecință, a mai dezvăluit sursa apropiată de Hamas, o parte crucială a planului a fost evitarea scurgerilor de informații.

Mulți lideri Hamas nu erau la curent cu planurile și, în timp ce se antrenau, cei 1.000 de luptători desfășurați ulterior în atac nu aveau nicio idee despre scopul exact al exercițiilor.

Acțiune-fulger

În ziua atacului, operațiunea a fost împărțită în patru părți, a mai spus sursa Hamas.

Prima parte a fost un baraj de 3.000 de rachete lansate din Gaza, concomitent cu demararea incursiunilor insurgenților, care au zburat cu deltaplane sau parapante motorizate deasupra graniței.

Atunci când luptătorii de pe deltaplane au ajuns la sol, ei au securizat terenul pentru ca o unitate de comando de elită să poată lua cu asalt zidul electronic și de ciment fortificat, construit de Israel pentru a împiedica infiltrarea teroriștilor.

Luptătorii au folosit explozibili pentru a sparge barierele și, apoi, au traversat în viteză pe motociclete. Buldozerele au lărgit breșele și mai mulți insurgenți au intrat cu mașini cu tracțiune integrală, în scene descrise, de altfel, și de martorii oculari.

O unitate de comando a atacat cartierul general al armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza și a bruiat comunicațiile, împiedicând personalul să sune comandanții sau să se contacteze între ei, a mai declarat sursa apropiată de Hamas.

Ultima parte a operațiunii a fost transferul ostaticilor în Gaza. Într-un caz de luare de ostatici extrem de mediatizat, insurgenții au răpit participanții la un festival de muzică, desfășurat lângă kibbutzul Re'im, în apropiere de Gaza. 

Imagini de pe rețelele de socializare arată zeci de persoane, alergând pe un câmp și pe un drum, în timp ce se auzeau focuri de armă. „Cum s-a putut derula această petrecere atât de aproape de Gaza?”, s-a întrebat sursa de securitate israeliană.

„Un eșec de proporții”

Aceeași sursă a mai declarat că trupele israeliene se aflau sub nivelul necesar de efective la sud de Gaza, deoarece o parte dintre ele au fost redistribuite în Cisiordania pentru a-i proteja pe coloniștii israelieni, în urma unor valuri de violență între aceștia și militanții palestinieni. „Hamas a exploatat acest lucru.”, a spus sursa.

Dennis Ross, fost negociator al SUA pentru Orientul Mijlociu, care lucrează în prezent la „Washington Institute for Near East Policy”, a afirmat, la rândul lui, că Israelul a fost distras de violențele din Cisiordania, ceea ce a dus la o „prezență subțire și slab pregătită în sud”.

„Probabil că insurgenții Hamas au reușit dincolo de așteptările lor. Acum, ei vor trebui să se confrunte cu un Israel hotărât să îi decimeze!”, a mai precizat el.

Generalul în retragere Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate națională al premierului Benjamin Netanyahu, a recunoscut că atacul a reprezentat „un eșec uriaș al sistemului de informații și al aparatului militar din sud”.

Amidror, președinte al Consiliului de Securitate Națională în perioada aprilie 2011-noiembrie 2013, a mai mărturisit  că, în ultima vreme, unii dintre aliații Israelului susțineau că Hamas a dobândit „mai multă responsabilitate”.

„Am început, în mod stupid, să credem că este adevărat. Așadar, am făcut o greșeală. Nu vom face din nou această greșeală și vom distruge Hamas încet, dar sigur!”, a adăugat el. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

×
Subiecte în articol: terorişti hamas Israel