Populatia mondiala va depasi pragul de sapte miliarde pana la sfarsitul acestui an si va creste pana la mai mult de zece miliarde la sfarsitul acestui secol, potrivit cotidianului francez Le Monde, care citeaza estimarile Institutului National de Studii Demografice din Hexagon.
In ciuda acestort cifre impresionante, cresterea populatiei mondiale a incetinit, astfel ca numarul locuitorilor de pe Terra s-a marit de la sase la sapte miliarde doar in 12 ani, iar borna de opt miliarde va fi atinsa de-abia in 2025. ONU a estimat simbolic ca schimbarea primei cifre a numarului locuitorilor de pe Terra va avea loc pe 31 octombrie 2011, pe baze studiilor tendintei demografice inrefgistrate de la inceputul anului.
Cresterea demografica a atins nivelul sau maxim, de 2%,. in urma cu 50 de ani, scazand constant, pana la 1,1% in 2011. Procentul va continua sa scada pana la sfarsitul secolului, atunci cand populatia se va stabiliza in jurul cifrei de 10 miliarde.
Principala cauza a incetinirii cresterii numarului populatiei este scaderea fertilitatii, care a ajuns la 2,5 copii pentru o femeie, de doua ori mai mica decat in urma cu 50 de ani. Exista insa si regiuni ale lumii in care fertilitatea se afla inca la cote inalte, cei mai multi copii urmand a se naste in acest secol in Africa sub-sahariana, Peninsula Arabica si regiunile din Afganistan si nordul Indiei.
Astfel, in ciuda foametei si a SIDA, in 2100, unul din trei locuitori ai planetei va locui in Africa (comparativ cu unul din sapte in acest moment), iar populatia Continentului Negru va creste de patru ori, de la 800 de milioane in 2000, la 3,6 miliarde in 2100.
Cu o medie de sapte copii nascuti de o femeie nigeriana, acest stat african va urca, in 2050, pe locul trei in topul celor mai populate tari ale lumii, dupa India (1,69 miliarde), care va fura suprematia Chinei, si statul asiatic (1,3 miliarde). In SUA vor locui 423 de milioane de oameni, iar statele Uniunii Europene vor avea o popula'ie totala de 513 milioane de locuitori.