Un text scris de mana, in limba poloneza. O meditatie de 15 pagini asupra vietii si a mortii, asupra rolului Evangheliei in mileniul al treilea. Asa arata "testamentul" Papei Ioan Paul al II-lea potrivit cotidianului italian Corriere della Sera.
|
MEDITATIE. Un gand bun pentru intreaga omenire |
Nici un fel de indicatii privind aranjamentele funerare, nici un fel de dispozitii legate de bunurile sale materiale. Mai curand decat un testament, ultimele ganduri ale Suveranului Pontif, a caror redactare a inceput in 1979 si a continuat vreme de mai multi ani, reprezinta un mesaj spiritual adresat Bisericii despre actualitatea Sfintei Scripturi in vremurile actuale. Textul, pe care Ioan Paul al II-lea a tinut sa il scrie, simbolic, in limba sa natala,
i-a fost incredintat secretarului sau polonez, Stanislaw Dziwisz. Ulterior, textul i-a fost remis cardinalului Eduardo Martinez din mainile caruia a ajuns la Secretariatul de Stat, unde a fost tradus in italiana pentru a fi dat, ulterior, publicitatii.
MISTER. Din testament lipseste numele cardinalului pe care Papa l-a desemnat "in pectore" (apropiat sufletului sau). Mentionarea acestui cardinal este o procedura obisnuita la Vatican, dar, comenteaza Corriere della Sera, numele lui ar putea sa fi ramas doar in inima Papei, fara ca insa cel ales sa afle vreodata ca s-a numarat printre "printii bisericii". Formula cardinal "in pectore" permite papilor sa-i onoreze pe prelatii a caror nominalizare ar putea constitui un risc pentru ei sau pentru relatiile Vaticanului cu un alt stat. In cel mai bun caz, exista posibilitatea ca Ioan Paul al II-lea sa fi decis sa lase o nota intr-unul dintre plicurile sigilate care sunt pastrate in arhivele Vaticanului si pentru deschiderea carora este necesara o decizie speciala a succesorului sau.
Conform celei mai vehiculate ipoteze, cardinalul "in pectore" ar putea fi un prelat chinez, a carui numire ar risca sa suscite furia autoritatilor de la Beijing. China sprijina o biserica catolica "patriotica", aceasta refuzand autoritatea Vaticanului, in timp ce biserica ramasa fidela Papei este declarata ilegala.
SUCCESOR
|
Conclavul in urma caruia va fi ales succesorul lui Ioan Paul al II-lea va incepe la data de 18 aprilie, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Vaticanului, cardinalul Joaquin Navarro-Valls. Aceasta este data cea mai apropiata cand putea avea loc conclavul cardinalilor, potrivit Constitutiei apostolice. Documentul prevede ca organizarea reuniunii nu trebuie sa aiba loc cu mai mult de 15 zile intarziere de la decesul Suveranului Pontif. Cele 15 zile servesc, teoretic, drept ragaz pentru ca toti cardinalii electori, in varsta de sub 80 de ani, imprastiati in intreaga lume, sa soseasca la Vatican pentru a-l alege pe urmatorul Papa.
|