x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Testele nucleare ale lui Kim fac primii morți. Dacă nu se oprește, poate prăbuși un munte

Testele nucleare ale lui Kim fac primii morți. Dacă nu se oprește, poate prăbuși un munte

de Şerban Mihăilă    |    01 Noi 2017   •   11:49
Testele nucleare ale lui Kim fac primii morți. Dacă nu se oprește, poate prăbuși un munte

În loc să-și distrugă dușmanii imperialiști, dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, pare să fi făcut primele victime ale programului său nuclear chiar în rândurile conaționalilor. Un tunel subteran din zona Punggye-ri, locul unde se desfășoară experimentele nucleare nord-coreene, s-a prăbușit cu câteva zile în urmă, ucigând sute de persoane. Incidentul poate declanșa scurgeri radioactive masive.

Peste 200 de persoane au fost ucise, după prăbușirea unui tunel din poligonul subteran Punggye-ri, săpat în Muntele Mantap, locul unde s-au derulat până acum cinci dintre cele șase teste nucleare nord-coreene, scrie „The Sun”, citând o știre difuzată de televiziunea japoneză „Asahi”. Incidentul, produs pe 10 octombrie, a provocat îngrijorarea statelor din zonă, care se tem de scurgeri radioactive masive, ce ar putea declanșa dezastre de genul celor de la Cernobîl și Fukushima. Peste 100 de oameni au fost prinși sub pământ, după prăbușirea tunelului, iar alți 100 au pierit într-o a doua alunecare de teren, în timpul operațiunii de salvare, precizează aceeași sursă. Potrivit unei oficialități nord-coreene, citată de agenția sud-coreeană Yonhap, incidentul s-a produs în timpul lucrărilor de săpare a unui tunel. După toate probabilitățile, accidentul ar fi fost provocat de cel de-al șaselea test nuclear subteran nord-coreean, efectuat anul acesta, pe data de 3 septembrie, care a generat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter. Nam Jae-chol, şeful Administraţiei de Meteorologie din Coreea de Sud, avertizase, la începutul săptămânii, că efectuarea de noi teste cu arme nucleare la Punggye-ri ar putea provoca prăbuşirea muntelui şi scurgeri radioactive în atmosferă. „Pe baza analizei imaginilor din satelit se poate afirma că există un spaţiu gol, de aproximativ 60 de metri, pe 100 de metri, sub Muntele Mantap”, a declarat oficialul sud-coreean. În ultimele săptămâni, oamenii de ştiinţă chinezi au lansat avertismente similare, sugerând că materialul radioactiv s-ar putea împrăştia în „toată emisfera”, dacă muntele se prăbușește. Din cauza testelor repetate și, implicit, a șocurilor seismice, Phenianul riscă să arunce în aer Muntele Mantap și să răspândească radiații în toată zona, mai ales în China, afirma recent și cercetătorul chinez Wang Naiyan, de la „China Nuclear Society”. Riscul cel mai mare era identificat la vârful muntelui, care se poate prăbuşi din cauza magnitudinii exploziilor bombelor testate de regimul nord-coreean. „O bombă de 100 de kilotone este o bombă relativ puternică. Guvernul nord-coreean ar trebui să oprească testele, deoarece acestea constituie o amenințare imensă nu doar pentru Coreea de Nord, dar și pentru alte state, în special pentru China”, a spus el.

300.000 de morți în primele zile

În timp ce nord-coreenii sunt uciși de propriile teste nucleare, Congresul SUA identifică opțiuni militare pentru a face față amenințării Phenianului. Un raport al Congresului avertizează însă că un eventual conflict militar în Peninsula Coreeană ar putea produce până la 300.000 de morţi în primele zile de luptă. Estimarea se bazează pe premisa că nord-coreenii vor utiliza doar muniţii convenţionale, nu arme nucleare. Totodată, raportul precizează că Phenianul ar putea să lanseze rachete spre Japonia, inclusiv asupra bazelor militare americane staţionate acolo. Costurile unui război convenţional ar putea atinge 70% din produsul intern brut anual al Coreei de Sud, care a fost de 1,4 trilioane de dolari în 2016.

Preşedintele Donald Trump, a avertizat că va distruge Coreea de Nord, dacă liderul Kim Jong-un își va asuma „misiunea sinucigaşă” de a ameninţa SUA.

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Kim Jong-un,