Statul american Texas a marcat un moment solemn în justiția penală americă şi anume executarea celui de-al 500-lea deţinut, de la reintroducerea pedepsei capitale, în 1982. Kimberly McCarthy, condamnată la moarte pentru uciderea vecinului ei de 71 de ani, a fost, de asemenea, prima femeie executată în SUA în aproape trei ani. Femeia de 52 de ani a fost executată pentru omoruri multiple. Într-un caz de jaf din 1997, McCarthy a bătut și înjunghiat mortal o pensionară, profesor de psihologie. Dorothy Booth, victima, a fost atacată de McCarthy cu un satâr, în propria ei casă. McCarthy i-a tăiat un deget, pentru a-i fura verigheta. Într-un alt caz, McCarthy a ucis o asistentă medicală.
Execuţia femeii a provocat proteste în apropierea unităţii din Huntsville, unde se află camera morţii. Mai mulţi manifestanţi au strigat lozinci împotriva pedepsei cu moartea, au intonat cântece religioase şi au purtat banere cu mesaje pacifiste.
Dezbaterea pe subiectul execuţiilor a crescut în ultimii ani, iar unele state americane au oprit practica în intregime. Cu toate acestea, 32 de state încă pot aplica pedeapsa cu moartea, cel puţin la nivel tehnic. Spre deosebire de Texas, justiţia din statele în care pedeapsa cu moartea este activă este mult mai rezervată în aplicarea execuţiei, avocaţii şi juraţii fiind de părere că o execuţia ar trebui să fie ultima soluţie.
Statul Texas deţine supremaţia execuţiilor, având 40% din totalul pedepselor cu moartea, din toată America.