x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TITANIC - Noi documente EXPLOZIVE. Decizia care ar fi scăpat de la moarte absolut TOŢI pasagerii

TITANIC - Noi documente EXPLOZIVE. Decizia care ar fi scăpat de la moarte absolut TOŢI pasagerii

31 Oct 2012   •   18:07
TITANIC - Noi documente EXPLOZIVE. Decizia care ar fi scăpat de la moarte absolut TOŢI pasagerii
Sursa foto: dailymail.co.uk

Ascuns bine timp de un secol, raportul a iesit recent la iveală cu ocazia unei licitatii de obiecte de pe si in stransa legatura cu Titanicul. Documentul releva faptul ca proprietarii Titanicului au ignorat cu buna stiinta avertismentele privind numarul insuficient al bărcilor de salvare prezente la bordul navei, decizia fiind luata cu doar câteva ore înainte de călătoria blestemată.


Dupa ce au consultat documentul incredibil, expertii au concluzionat ca sute de pasageri ar fi supraviețuit, daca sefii companiei White Star Line ar fi luat in seama raportul inspectorului guvernamental de siguranță, Maurice Clarke. Acesta i-a informat, in scris, subliniind chiar anumite pasaje, ca nava are nevoie de cel puțin 50% la suta mai multe bărci de salvare", inainte sa plece.
 
Funcționarul public a inspectat nava cu cinci ore înainte de plecarea vasului din Southampton, pe 10 aprilie 1912, dar observatiile sale pentru suplimentarea echipamentelor de siguranță au fost ignorate de către proprietarii navei, care s-au concentrat pe plecarea navei la timp catre New York. Mai mult, lui Clarke i s-a spus să tacă și a fost amenintat cu eliberarea din functia pe care o detinea, daca ar fi informat autoritatile despre deficientele gasite, desi acesta nu lucra pentru White Star Line.

In raport, Clarke noteaza că o creștere de 50 la sută al numarului bărcilor de salvare ar insemna 30 de barci, care ar putea transporta 1767 de persoane în caz de urgență, insa Titanicul a plecat din Southampton spre New York cu minima legala, 20 bărci de salvare, care aveau o capacitate de 1178 de persoane.
 
Cu toate acestea, in ciuda preocupărilor sale, Clarke a dat un raspuns socant mai tarziu, in cadrul anchetei oficiale în cazul de dezastrului. El a spus "fără îndoială", la intrebarea daca Titanicul a indeplinit toate normele de siguranta.
 
Doar 706 de pasageri și membri ai echipajului au ajuns în bărci și 1522 de oameni au murit după ce Titanicul a lovit un aisberg și s-a scufundat pe 15 aprilie, 1912.

×