x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tokyo: Urme de iod radioactiv, în apa de la robinet

Tokyo: Urme de iod radioactiv, în apa de la robinet

19 Mar 2011   •   14:40
Tokyo: Urme de iod radioactiv, în apa de la robinet
Sursa foto: /Reuters
157131-.jpgGuvernul japonez a confirmat existenţa unor urme de iod radioactiv în apa de la robinet din Tokyo şi din alte regiuni. Informaţia, dată publicităţii de agenţia Kyodo, vine la scurt timp de la anunţul potrivit căruia unele alimente, precum spanacul şi laptele de la fermele din apropierea centralei de la Fukushima sunt radioactive.

Potrivit unui oficial din cadrul ministerului japonez al Ştiinţelor, citat de AFP, "au început să se facă măsurători ale calităţii apei curente", fiind detectate urme de iod radioactiv şi de cesiu.

Prezenţa iodului radioactiv a fost depistată în apa de la robinet în prefecturile Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba şi Niigata, a precizat oficialul.

Cesiu a fost descoperit în apa de băut distribuită în prefecturile Tochigi şi Gunma.

Nivelurile cele mai ridicate au fost înregistrate la Tochigi, cu 77 becquerel pe litrul de apă pentru iod radioactiv şi 1,6 becquerel pe litrul de apă pentru cesiu.

Aceste valori sunt însă inferioare nivelului legal în Japonia, a subliniat oficialul citat. Legea japoneză stipulează că iodul radioactiv din apă nu poate depăşi 300 becquerel pe litru, iar cesiu nu poate depăşi 200 becquerel pe litru, potrivit Ministerului japonez al Sănătăţii. (V.M.)

×