x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Australiei: O să-l iau de guler pe Putin la viitorul summit

Premierul Australiei: O să-l iau de guler pe Putin la viitorul summit

13 Oct 2014   •   17:16
Premierul Australiei: O să-l iau de guler pe Putin la viitorul summit

Premierul Australiei, Tony Abbott, a declarat că îl va confrunta pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în legătură cu doborârea cursei MH17, deasupra Ucrainei, când se vor întâlni la summitul G20 care va avea loc în Brisbane, în noiembrie.

Abbott a utilizat termenul "shirtfronting" pentru a descrie ce vrea să-i facă lui Putin, un termen din fotbalul australian care se referă la apucarea agresivă de tricou a adversarului.

"Uitaţi, o să-l iau de guler (shirt front n.r.) pe Putin, puteţi fi siguri de asta. O să-i spun domnului Putin că au fost ucişi australieni. Au fost ucişi de rebeli sprijiniţi de Rusia, cu echipament livrat de Rusia", a spus acesta într-un interviu.

Cursa MH17, care plecase din Amsterdam cu destinaţia Kuala Lumpur, a fost doborâtă în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii pro-ruşi. Toţi cei 298 de pasageri, printre care şi 38 de australieni, au fost ucişi.

Potrivit unui raport preliminar, avionul ar fi fost doborât de o rachetă sol-aer. Putin a negat că Rusia ar fi fost implicată în doborârea avionului.

Declaraţiile lui Abbott au venit în contextul în care premierul australian a fost criticat în ţară pentru că permite prezenţa lui Putin la summitul G20 care va avea loc aici, în noiembrie.

Liderul opoziţiei australiene, Bill Shorten, a catalogat prezenţa lui Putin la summit drept o "răsucire a cuţitului în rană". Abbott a replicat spunând că Australia nu are cum să-i nege accesul lui Putin la un summit G20, însă că se va asigura că va discuta cu acesta despre doborârea avionului şi că va căuta ca Putin să-i promită "că se va face dreptate".

Abbott a făcut mai multe comentarii acide la adresa Rusiei, în ultima vreme, fiind taxat pentru asta într-un editorial din ziarul Pravda, care îl consideră pe premier "insolent", guvernul pe care îl conduce fiind catalogat drept "tributar unei mentalităţi de colonie".

×
Subiecte în articol: tony abbott Vladimir Putin avionul mh17