x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TOP 10/Ştirile anului 2008

TOP 10/Ştirile anului 2008

de Mihaela Matachita    |    23 Dec 2008   •   00:00
TOP 10/Ştirile anului 2008

Anunţul victoriei electorale care a făcut din Barack Obama primul preşedinte american de culoare a fost ştirea anului 2008, urmată la mică distanţă de recesiunea economică ce va constitui piatra de încercare în mandatul acestuia.

Associated Press a întocmit, şi în 2008, topul primelor zece ştiri ale anului, bazându-se pe opţiunile editorilor şi ale directorilor de ştiri.

-Primele două locuri în clasamentul pe 2008 sunt deţinute de ştirea alegerii lui Barack Obama şi de anunţul crizei mondiale. Din 155 de voturi exprimate pentru primele zece ştiri, cea privindu-l pe Obama a figurat pe locul întâi în 100 de voturi.

-Grava criză financiară care a aruncat Statele Unite în recesiune şi a lovit năprasnic multe sectoare ale economiei în întreaga lume a figurat pe locul doi, primind 49 de voturi pentru locul întâi. Este cea mai gravă recesiune de la Marea Criză din 1929-1933.

-Creşterea galopantă şi scăderea preţului petrolului a obţinut locul trei. De la 150 de dolari per baril în iulie, preţul ţiţeiului s-a prăbuşit la 33 de dolari barilul luna aceasta.

nIrakul ocupă locul patru: suplimentarea trupelor americane a ajutat la reducerea violenţei după mai mult de cinci ani de război, totuşi se înregistrează explozii, ambuscade, răpiri, incertitudine politică. Un nou acord prevede retragerea americanilor până în 2012.

-Locul cinci a revenit Olimpiadei de la Beijing, China organizând pentru prima dată un asemenea eveniment.

-Tot China figurează pe locul şase, cu seismul din Sichuan, soldat cu 70.000 de morţi şi 1,5 milioane de sinistraţi. 

-Ascensiunea coechipierei candidatului republican John McCain pentru Casa Albă, Sarah Palin, a ocupat locul şapte.

-Pe poziţia a opta s-a situat ştirea atacului terorist de la Mumbai (Bombay), în care au fost omorâţi 164 de oameni.

-Locul nouă i-a revenit lui Hillary Clinton: Nu a câştigat, dar s-a apropiat mai mult decât oricare altă femeie din istoria SUA de nominalizarea drept candidat prezidenţial din partea partidului. Obama a ales-o drept secretar de Stat.

-Pe ultimul loc figurează războiul de cinci zile ruso-georgian, care a tensionat relaţiile Rusiei cu SUA.

×
Subiecte în articol: externe locul