x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trafic mai usor prin avertizare radio direct intre soferi

Trafic mai usor prin avertizare radio direct intre soferi

05 Aug 2008   •   00:00

Comisia Europeana vrea sa decongestioneze traficul aglomerat din Uniune prin alocarea  de frecvente radio speciale soferilor astfel incit acestia sa se avertizeze intre ei asupra blocajelor, pericolelor, starii drumurilor sau rutelor alternative. In acest sens, CE va dispune marti alocarea unui segment din spectrul de frecvente radio paneuropean pentru a permite soferilor si centrelor pentru controlul traficului sa afle informatii legate de traficul rutier si posibilele accidente, conform presei internationale.



Comisia Europeană vrea să decongestioneze traficul aglomerat din Uniune prin alocarea  de frecvenţe radio speciale şoferilor astfel încît aceştia să se avertizeze între ei asupra blocajelor, pericolelor, stării drumurilor sau rutelor alternative. În acest sens, CE va dispune marţi alocarea unui segment din spectrul de frecvenţe radio paneuropean pentru a permite şoferilor şi centrelor pentru controlul traficului să afle informaţii legate de traficul rutier şi posibilele accidente, conform presei internaţionale.

Măsura vine după ce s-a constatat că străzile europene sînt din ce mai aglomerate cu turişti care traversează statele membre pentru a ajunge la diverse destinaţii turistice. Prin aceasta se doreşte reducerea accidentelor rutiere şi decongestionarea traficului.
"Pot, de exemplu, să avertizeze alţi şoferi cu privire la drumurile alunecoase sau la accidente care tocmai s-au întâmplat", va anunţa Comisia.

Conform datelor, 24% din timpul în care europenii şofează e petrecut în aglomeraţii, iar în fiecare zi în UE se formează cozi de maşini pe 7.500 kilometri adunat. Estimările arată că în 2010 costurile cauzate de congestii ar putea ajunge la 80 de miliarde de euro.
Potrivit decizie Comisiei, 30 de megahertzi din spectrul radio în banda 5.9 gigahertzi vor fi alocaţi, în următoarele şase luni, de guvernele europene pentru programe pentru siguranţa rutieră, fără a împiedica funcţionarea altor servicii deja existente, precum radiourile amator.

Experţii precizează că astfel de tehnologii ar putea fi folosite pentru a economisi combustibil din moment ce se evită aşteptarea în trafic.

×
Subiecte în articol: externe