x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Traficantul de droguri nr. 1, intervievat de Sean Penn

Traficantul de droguri nr. 1, intervievat de Sean Penn

de Dan Radu    |    10 Ian 2016   •   21:37
Traficantul de droguri nr. 1, intervievat de Sean Penn
Sursa foto: JOSE MENDEZ/EPA

Traficantul de droguri mexican Joaquin „El Chapo” Guzman, care a evadat anul trecut, în iulie, din închisoarea de maximă siguranţă Altiplano conducând o motocicletă printr-un tunel de 1,5 kilometri săpat special pentru el, i-a acordat un interviu actorului american Sean Penn în jungla mexicană, în cadrul unei întâlniri secrete. Guzman, care a fost capturat vineri şi urmează să fie extrădat în SUA, i s-a lăudat actorului că este cel mai mare vânzător de heroină, metamfetamină, cocaină şi marijuana din lume.

Potrivit autorităţilor mexicane, Joaquin Guzman își dorea realizarea unui film autobiografic, motiv pentru care a încercat să intre în contact cu actori și producători din Statele Unite ale Americii.

Este încă neclar dacă actorul Sean Penn a fost implicat în aceste demersuri, însă ce se știe este că Penn a discutat cu Guzman timp de mai multe ore în cadrul unui interviu filmat în jungla mexicană, la trei luni după ce acesta evadase din închisoare. Ulterior, un reprezentant al lui Sean Penn a luat din nou legătura cu Guzman, pentru încă o serie de filmări. Interviul a apărut în revista Rolling Stone. „Vând mai multă heroină, metamfetamină, cocaină și marijuana decât oricine din lume. Am o flotă de submarine, avioane, camioane și bărci”, i-a spus Guzman lui Penn, în timpul interviului.

Demersurile lui Guzman de a realiza un film autobiografic i-au ajutat pe poliţiștii mexicani să dea de urma traficantului. Localizarea acestuia a depins și de monitorizarea telefoanelor apropiaţilor acestuia, autorităţile mexicane fiind ajutate și de cele din SUA. Vineri dimineaţă, Guzman a fost găsit într-o casă din orașul său natal, Sinaloa. Forţele mexicane au avut un schimb de focuri cu oamenii traficantului, cinci dintre aceștia fiind uciși. În timpul atacului, Guzman și adjunctul său au fugit printr-un tunel care dădea în sistemul de canalizare al orașului, reușind să iasă la suprafaţă și să fure o mașină. Aceștia au fost opriţi, în cele din urmă, pe o autostradă, în afara localităţii. Capturarea traficantului a fost anunţată pe Twitter chiar de președintele Mexicului, Enrique Pena Nieto. „Misiune îndeplinită: l-am capturat. Îi informez pe cetăţenii mexicani că Joaquin Guzman Loera a fost arestat”, a scris acesta. Guzman va fi extrădat în Statele Unite ale Americii unde acesta este căutat pentru vânzare de droguri de mare risc.

Cererea de extrădare fusese semnată înainte ca traficantul să evadeze din închisoarea Altiplano (cea de-a doua evadare reușită a acestuia), considerându-se că în SUA există penitenciare mai sigure, iar influenţa traficanţilor nu este atât de mare.

Un tunel lung de 1,5 kilometri, lat de 75 de centimetri şi înalt de 1,70 de metri a fost săpat pentru ca Guzman să poată evada, anul trecut. Tunelul era consolidat cu materiale de înaltă calitate, avea conducte de aerisire şi un sistem de iluminat electric. Guzman a parcurs tunelul pe o motocicletă.
 

×