x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tragedia evacuărilor forţate in Spania. Băncile vor să recupereze banii, Guvernul incearcă o intervenţie

Tragedia evacuărilor forţate in Spania. Băncile vor să recupereze banii, Guvernul incearcă o intervenţie

de Istvan Deak    |    11 Noi 2012   •   13:16
Tragedia evacuărilor forţate in Spania. Băncile vor să recupereze banii, Guvernul incearcă o intervenţie
Sursa foto: DESIREE MARTIN/AFP
35% dintre românii aflaţi în Spania se află în şomaj
În Spania, premierul Mariano Rajoy a anunţat la un miting electoral în regiunea Catalonia, că Executivul pregăteşte oprirea temporară a evacuărilor forţtate, ce afectează familiile vulnerabile. Anunţul a venit după ce sâmbătă, o femeie de 53 de ani s-a sinucis, înainte să fie dată afară din casă. Între familiile vulnerabile se află şi cele ale imigranţilor, puternic afectaţi de criza economică: 35% dintre românii aflaţi în Spania se află în şomaj.

Amânare
După ce magistraţii spanioli au avertizat în repetate rânduri că evacurările sunt abuzive, iar un reprezentant al Curţii Europene de Justiţie a confirmat acest lucru, Ministerul Economiei şi echipa vicepremierului pun la punct măsuri de amânare a evacuărilor pentru familiile vulnerabile, băncile spaniole au accelerat executarea ipotecilor pentru toate creditele cu întârizeri la plată, înainte de primirea ajutorului european acordat sistemului financiar spaniol.

Colaborarea între Guvern şi opoziţie s-ar putea traduce într-un decret-lege, echivalentul unei ordonanţe de urgenţă sau o lege care să fie votată în regim de urgenţă în Parlament. O atenţie specială va fi acordată familiilor cu situaţii deosebite, cu minori sau bătrâni în întreţinere.

Pentru formularea acestei legi, care ar putea uşura situaţia multor familii, o comisie de experţi, formată din membri ai celor două mari partide, Partidul Popular şi Partidul Socialist, se întâlneşte începând de luni.

500 de evacuări zilnic
Din 2008 până acum, peste 350 de mii de familii şi-au pierdut locuinţele cumpărate cu credite ipotecare. Zilnic peste 500 de persoane sunt evacuate din casele pe care nu le mai pot plăti şi în cele mai multe cazuri rămân cu datorii mari la bănci, deoarece valoarea actuală a locuinţelor nu acoperă creditele contractate cu doar câţiva ani în urmă.

×
Subiecte în articol: Spania evacuari spania