Mai mult, natalitatea a scăzut la niveluri record din cauza situației grave generate de conflict.
„Prăbușirea populației va provoca în curând probleme economice și sociale foarte grave. Putin poate pierde războiul, dar ar putea câștiga pe termen lung”, scrie ziarul italian Corriere della Sera, citat de dcnews.ro.
Autoritățile de la Kiev sunt preocupate de război, astfel că situația demografiei a fost lăsată deoparte.
„Când arde casa, mai întâi trebuie să stingi focul și abia mai târziu te vei gândi la ce mobilier să cumperi”, explică oficialii guvernamentali ucraineni.
Însă publicația italiană comentează că această problemă ar trebui să fie prioritară. Scăderea natalității a început cu circa trei decenii în urmă, în 1991, după căderea URSS. La vremea respectivă, Ucraina avea o populație de 48,5 milioane de oameni iar înainte de invazia rusă din 2022, aceasta se situa la 42 de milioane.
„Aceste cifre sunt în concordanță cu scăderea populației din toate fostele republici sovietice, dar cea mai mare lovitură a venit în primele săptămâni ale războiului, când femeile și copiii au fugit în masă în străinătate, având în vedere că guvernul a interzis imediat plecările bărbaților cu vârste între 18 și 65 de ani. Și astăzi, populația rezidentă este estimată a fi între 28 și 31 de milioane”, scrie Corriere della Serra.
„De la 52 de milioane, la mai puțin de 30 în trei decenii: o pierdere foarte gravă pentru țară, subminându-i șansele de reconstrucție după încheierea războiului, penalizând normalizarea economică și înecând sistemul de pensii”, spune Alexander Demenchuk, rectorul Facultății de Științe Politice din Kiev.
„Există o lipsă de copii, deci o lipsă de viitor. Au plecat tinere din clasele mijlocii superioare, cu rate excelente de școlarizare. Și ceea ce este și mai grav, peste jumătate dintre cei care au plecat nu intenționează să se întoarcă în Ucraina. Copiii studiază în școli germane, poloneze, austriece, franceze sau olandeze. Mamele și-au găsit imediat locuri de muncă. Politica europeană de primire a refugiaților ucrainen ni s-a părut inițial un miracol al generozității, dar acum se dovedește a fi un blestem”, arată ziarul.
Totodată, Ella Libanova, o specialistă în demografie la Academia Națională de Științe, spune că rata fertilității a scăzut la 0,7%, una dintre cele mai reduse la nivel mondial.
Orașele din regiunea Donbas sunt semi-pustii. Au rămas doar bătrânii, bolnavii și săracii.
„Majoritatea dintre cei mai buni angajați ai mei și-au găsit repede un loc de muncă în Polonia și Franța. Industriile noastre nu funcționează, există o lipsă de piață. Niciunul nu se va întoarce”, spune Serghei, un antreprenor în domeniul IT cu birouri în toată Ucraina.
O altă situație este a soldaților ucraineni, abandonați de soții. Acestea au fugit cu copiii în străinătate și și-au găsit parteneri acolo.
„Soția mea, cu cei doi copii ai noștri de 5 și 7 ani, au plecat în Germania în primele zile de război. De atunci am fost în contact din ce în ce mai puțin. Și acum am descoperit că și-a găsit un nou partener”, povestește Alexei, un bărbat de 40 de ani. El luptă în apropiere de Bahmut.
Julia Komar, psiholog specializat în conflicte de familie, spune că rata divorțurilor va spori din cauza războiului.
„Conflictul va crește rata divorțurilor. Femeile părăsesc bărbații, dar chiar și soldații își găsesc uneori noi partenere”, a explică aceasta.