x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Traian Băsescu n-are intrare la Casa Albă în anul 2009

Traian Băsescu n-are intrare la Casa Albă în anul 2009

de Sînziana Stancu    |    11 Sep 2009   •   00:00
Traian Băsescu n-are intrare la Casa Albă în anul 2009
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Noul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a prezentat ieri lista priorităţilor misiunii sale în ţara noastră, descriind pe larg trei dintre acestea.



Între ceea ce Gitenstein a numit "principalele trei priorităţi" ale sale s-au numărat chestiunile de securitate, cu accent pe operaţiunile militare din Afganistan, îmbunătăţirea relaţiilor economice şi financiare între cele două ţări şi securitatea energetică. "Prima mea prioritate o reprezintă ameliorarea şi consolidarea relaţiei de securitate dintre cele două ţări, lucru care se axează în principal pe Afganistan", a spus Gitenstein, citat de Mediafax, specificând că a primit asigurări că Guvernul României îşi va respecta în continuare angajamentul militar asumat în această ţară.

"Cea de-a doua prioritate o reprezintă continuarea colaborării cu Guvernul României pentru îmbunătăţirea relaţiei economice şi financiare dintre cele două ţări şi între sectoarele private din cele două ţări", contând în acest scop pe sprijinul Guvernului României în sensul facilitării investiţiilor firmelor americane, a continuat ambasadorul. A treia prioritate a lui Gitenstein este securitatea energetică.

Legat de aceasta, ambasadorul a anunţat o serie de proiecte privind eficienţa energetică, un studiu de fezabilitate în domeniul gazelor şi organizarea, la Bucureşti, a Black Sea Conference on Energy, la care vor participa firme importante în domeniu. Când a vorbit despre cooperarea bilaterală în chestiuni de securitate, ambasadorul american a sugerat României să achiziţioneze avioane de luptă F-35. România şi-a manifestat, deocamdată, intenţia de a cumpăra de la americani aparate F-16, despre care Gitenstein a spus că acestea sunt doar "un pas intermediar foarte important".

"Guvernul meu a primit o scrisoare de la Guvernul dumneavoastră în legătură cu avioanele F-16. În prezent, este procesată şi nu ştiu care este rezultatul. (...) Cred că veţi auzi mai multe pe această temă în săptămânile următoare. Deocamdată nu am nimic de adăugat", a spus Gitenstein. Noul ambasador, care a lucrat în domeniul avocaturii, s-a specializat şi în activităţi de lobby, lucrând pentru companii de renume, între care şi Lockheed Martin, care produce avioanele F-16. Ministerul român al Apărării urmează să înlocuiască avioanele de luptă MIG-21 Lancer, care sunt învechite, iar în 2007, MApN a făcut programe pentru înlocuirea acestora cu unele noi şi mai performante.

OBAMA N-ARE TIMP
Întrebat de ziarişti depre o eventuală întâlnire a şefului de la Casa Albă cu omologul său de la Cotroceni, Gitenstein a spus că întâlnirea dintre Barack Obama şi Traian Băsescu nu va putea avea loc înainte de alegerile prezidenţiale din România, deoarece preşedintele american este concentrat în prezent pe probleme interne ale ţării sale. "Congresul este în sesiune. Când Congresul este într-o perioadă de lucru, preşedintele tinde să fie concentrat pe ceea ce face Congresul. (...) Deci cred că este improbabil", a explicat Gitenstein.

×
Subiecte în articol: basescu externe vizita obama imposibilă