x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transfer "par avion"

Transfer "par avion"

de Sînziana Stancu    |    02 Noi 2009   •   00:00
Transfer "par avion"
Sursa foto: Bertrand Guay/AFP Photo



Un avion american, ce figurează într-un raport al Parlamentului European privind extrădările extra­ordinare de deţinuţi suspectaţi de terorism, a aterizat la începutul lunii trecute pe aero­portul internaţional Birmingham, în Marea Britanie, unde a fost aşteptat de două elicoptere ale SAS, în ceea ce pare să fi fost o "operaţiune secretă".

Avionul Gulfstream, care a aterizat pe aeroportul internaţional Bir­mingham la data de 2 octombrie, figurează în raportul PE din 2007 privind extrădările de suspecţi terorişti ale CIA - transferul ultrasecret de deţinuţi prinşi în diferite locuri din lume către centre de anchetă din străinătate, scrie Daily Mail.

Deşi raportul european nu menţionează explicit că avionul respectiv a transportat suspecţi terorişti către aceste centre, precizează în schimb că a fost implicat, în decembrie 2004, într-un accident în timpul zborului de la Bagram (baza aeriană din Afganistan) către Bucureşti.

Se pare că la bordul avionului se aflau  şapte pasageri, între care unul dintre ei avea asupra lui un pistol şi muniţie. Totuşi, nici una dintre persoanele implicate în ancheta făcută în România asupra acestui caz, învăluit în mare mister, nu a putut stabili cu exactitate care au fost şi cum s-au petrecut faptele şi, mai ales, ce s-a întâmplat cu pasagerii aflaţi la bordul aparatului, ei părăsind locul accidentului înainte de sosirea anchetatorilor, mai scrie publicaţia britanică.

Avionul care figurează în raportul PE aparţine unei unităţi subsidiare a L-3 Communication, o companie de apărare din New York care are contracte cu mai multe ministere americane, inclusiv cu Departamentul pentru Securitate Naţională.


ÎNTÂLNIREA
Un angajat al aeroportului din Birmin­gham a declarat publicaţiei Daily Mail că un alt avion, un Boeing 757 operat de COMCO, a aterizat tot la Birmingham pe 1 octombrie, cu o zi înainte de sosirea avionului Gulfstream, fiind întâmpinat tot de două elicoptere cu membri ai forţelor speciale britanice SAS. "Au fost văzuţi oameni transferaţi între aparate", a spus sursa citată. Surse din Ministerul Apărării britanic au confirmat prezenţa elicopterelor SAS pe aeroportul din Bir­mingham, precizând însă că a fost vorba despre o "întâlnire de afaceri de rutină între doi aliaţi" (SUA şi Marea Britanie, n.r.), iar surse aeroportuare au spus că planurile de zbor ale celor două avioane sunt "strict confidenţiale".

×
Subiecte în articol: externe