x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria - Chisinaul asteapta

Transnistria - Chisinaul asteapta

de Ana Ilie    |    Vitalie Calugareanu    |    25 Feb 2006   •   00:00
Transnistria - Chisinaul asteapta

In timp ce autoritatile moldovene asteapta multtrambitatul plan romanesc de solutionare a diferendului transnistrean, reprezentanti ai Ministerelor de Externe ale Rusiei si Ucrainei au pus in discutie, la Kiev, aceeasi chestiune.

La discutiile bilaterale din Capitala ucraineana au participat rusul Valeri Nesteruskin si Dmtri Tkaci, trimisul ucrainean pentru negocieri. Potrivit Ministerului de Externe rus, citat de agentia RIA Novosti, "partile implicate in discutii s-au concentrat asupra coordonarii unor masuri practice pentru a avansa catre o reglementare treptata, completa si definitiva a problemei transnistrene si pentru a-si spori cooperarea in abordarea unor conflicte regionale".

SUSPANS. Intre timp, la Chisinau, oficialii asteapta planul intocmit de romani pentru Transnistria, a carui existenta a fost dezvaluita de catre ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, la sfarsitul saptamanii trecute. Ungureanu a anuntat, in cursul unei deplasari in Capitala moldoveana, ca presedintele Traian Basescu va prezenta personal documentul in Parlamentul moldovenesc, intr-o vizita a carei data ramane inca necunoscuta.

REACTII FAVORABILE. Desi autoritatile oficiale de la Chisinau nu au comentat deocamdata intentia Bucurestiului de a lansa un plan de solutionare a crizei transnistrene, reprezentantii societatii civile din Moldova, dar si analistii cred ca initiativa romaneasca nu poate fi decat salutara. "Cred ca este o initiativa lansata la timp si care reiese din noul statut si din noile ambitii sanatoase ale Bucurestiului de a juca un rol mai vizibil in plan regional", crede Nicolae Chirtoaca, directorul Centrului Euro-Atlantic din Chisinau. Planul romanesc este justificat atat de vecinatatea celor doua tari, cat si de pericolul la adresa securitatii Romaniei pe care il reprezinta conflictul inghetat din Transnistria. Si analistul politic moldovean Oazu Nantoi crede ca aceasta idee este justificata, dar ca Bucurestiul ar trebui sa coordoneze prevederile documentului cu autoritatile moldovene, pentru a evita acuzatiile din partea fortelor politice panicate de imbunatatirea relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti.

RACEALA. In plus, dezvaluirea existentei acestui plan survine pe fondul distantarii tot mai evidente a administratiei de la Kiev de asa-numitul "plan Iuscenko", pe care presedintele ucrainean l-a prezentat, in luna aprilie 2005, la reuniunea organizatiei GUAM. Moldovenii au acumulat, in ultima vreme, suficiente dovezi care arata ca administratia de la Kiev a renuntat sa mai sprijine eforturile Chisinaului si ale UE in solutionarea problemei transnistrene. Pozitia Ucrainei fata de regimul separatist din stanga Nistrului s-a schimbat radical dupa intalnirea din 15 decembrie 2005 a presedintilor Putin si Iuscenko. Oazu Nantoi sustine ca, din acea zi, despre "planul Iuscenko" nu se mai poate vorbi decat la timpul trecut.

INTERESE
Viktor Iuscenko are un plan nou pentru Transnistria, ce prevede solutionarea pe etape a diferendului, si nu a fost coordonat cu autoritatile de la Chisinau. Iuscenko are in vedere trei etape. Prima consta in readucerea Chisinaului si Tiraspolului la masa de negocieri, a doua prevede stabilirea statutului politic al partilor, iar a treia etapa se refera la garantarea acestui statut. Unii oficiali ucraineni si-ar dori pozitia de garant a partilor, din motive pur financiare, legate de "fluxurile de capital" ale economiei subterane transnistrene.
×
Subiecte în articol: externe